26 са вековните дървета на територията на Русенска област и всички те са картирани, като с помощта на геодезист са засечени точните им GPS-координати. В община Русе има общо 3 вековни дървета и те са в двора на църквата "Света Троица". Останалите се намират в села в областта, между които Щръклево, Кошов, Сваленик, Нисово, Червена вода, остров Батин и Кошарна.
Картирането е дало възможност за събиране на актуална информация около състоянието, размерите и собствеността на дърветата. Процедурата се извърши по проект на екоминистерството в цялата страна.
Иначе на територията на РИОСВ-Русе, която обхваща и областите Разград и Силистра, общият брой на вековните дървета е 77. Най-старите сред тях са 5 зимни дъба на възраст над 800 години в Исперих. Най-многобройният вид пък се оказал летният дъб. От него са преброени 32 дървета.
Тепърва предстои да стане ясно дали и колко вековни дървета ще бъдат заличени, след като е станало ясно, че са необратимо увредени. Експерти са проследили, че те са с изгнила сърцевина, изсъхнали клони, а някои дори поразени от мълнии. Човешка намеса или умишлено увреждане не е засечено.