Десетки актьори от киното и театъра се събраха във фоайето на първата ни сцена днес, за да си звемат сбогом със своя приятел и колега Йосиф Шамли, който почина на 47-годишна възраст.

По-голямата част от кариерата си актьорът Шамли прекарва на сцената на Народен театър „Иван Вазов”. Познаваме го и от малкия екран с редица превъплъщения. В последния сезон на първата ни сцена той беше част от спектаклите „Нощна пеперуда” от Пьотр Гладилин, „Наблюдателите” от Константин Илиев, „Опит за летене” от Йордан Радичков, „Калигула” от Албер Камю, „Спускане от връх Морган” от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка”.

„Йосо беше от ония артисти, които придаваха смисъл на нашата професия, на нашето призвание, без да вдига шум около себе си, без да блести външно. Йоско блестеше вътрешно – с талант, с дълбока духовност. Той беше един от малкото изключително интелигентни и много начетени артисти”, заяви пред БГНЕС председателят на Фондация „Академия Аскеер” Милен Миланов.

„Все по-малко са артистите с неговите качества, неговия дух. Йосиф заслужава да бъде пример, не само за колеги, пример за публиката. Ценете артистите като Йосо”, заяви Миланов.

“Той не се е старал да бъде добър. Той е такъв човек. Прекрасен актьор”, заяви на поклонението актьорът и близък приятел на Шамли Стоян Алексиев. “Това, което той излъчваше като човек, мислите му, партньорството му – това е нещо велико”, развълнувано каза Алексиев.