Избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор е режисирано. Това каза пред бТВ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Панов допълни, че съдебната система в страната е зависима от другите власти. По думите му най-смущаващ е фактът, че повечето от съдиите във висшия съдебен съвет са подкрепили Иван Гешев. На въпроса защо той не е подкрепил Иван Гешев отговори: Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една такава среда как се представят кандидатите. Ние обаче избираме главен прокурор, той трябва да бъде най-добрият, той трябва да бъде човек, който е доказал своите професионални качества

И най-важното нещо – София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, множество жандармерия и полиция. Такъв избор до този момент не е имало.

Според Лозан Панов за този избор “сценаристите получават висока оценка, изпълнителите – много ниска оценка”. “Монолитно – и прокурорската колегия, и съдийската колегия от представената политическата квота гласуваха в подкрепа на кандидатурата на господин Иван Гешев. Абсолютно е ясно, че парламентарно изборни кандидати гласуваха в една и съща посока, без значение дали говорим за управляващи и опозиция”, каза още той и подчерта: Ще използвам думите на Румен Янков или поне ще се опитам да ги перифразирам – когато съдиите и членовете на ВСС с дясната ръка се ръкуват с министерствата на вътрешните работи и правосъдието, с лявата ръка трябва да търсят мехлем, за да се предпазят от изгаряне. Всъщност, политиците винаги са имали интерес да избират във ВСС зависими магистрати”.