На 25 ноември Русенският университет ще избира нов ректор. Мандатът на сегашния, който бе започнат от проф.Велизара Пенчева, но след като тя преди почти две години подаде оставка, се довършва от проф.Христо Белоев, изтича. До 18 ноември тече срокът за заявки за участие в избора за престижната академична позиция в русенското висше учебно заведение. 
Първата кандидатура вече е ясна и очаквана. Тя е на бързо възстановяващия се от преживения скоро тежък здравен инцидент проф.Христо Белоев, който разпрати обръщение до академичната общност. В него Белоев заявява кандидатурата си и изброява множество факти и постижения, свързани с развитието на университета под досегашното му ръководство. Важно място сред тях заемат международните изяви, работата по проекти, партньорството със задгранични университети и др. 
Засега това е единствена кандидатура за ректорското място в университета и не е изключено друга да не се появи. Роденият през 1958 г. Христо Белоев заема тази позиция два пълни мандата от 2007 до 2015 година. След това бе избран за председател на Общото събрание на Русенския университет, а от януари 2018 г. отново пое ректорския пост.