УЕФА наказа България с мач при закрити врати и глоба на стойност 75 000 евро заради расистките обиди срещу Англия в евроквалификацията, играна на Националния стадион “Васил Левски” на 14 октомври, съобщиха от Европейската футболна централа.

Дисциплинарното звено нареди на националния ни отбор и да изиграе втори мач при закрити врати, но това наказание е отложено за „изпитателен период“ от две години. Наказанието означава, че България ще изиграе последния си двубой от евроквалификационната кампания у дома срещу Чехия на 17 ноември пред празни трибуни.

УЕФА нареди на България да издигне плакат с текст „Не на расизма“ в следващите си два домакински мача. Българският футболен съюз беше глобен с допълнителни 10 000 евро за „освиркване по време на националния химн“ преди старта на двубоя в София на 14 октомври, в който Англия спечели с разгромното 6:0. Английската футболна асоциация получи парична санкция на стойност 5 000 евро за същото провинение.

Припомняме, че двубоят на Националния стадион „Васил Левски“ бе прекъснат на два пъти през първото полувреме поради обидни скандирания на расистка основа от привържениците на домакините, включително маймунски звуци и нацистки поздрави. Мачът се игра при частично затворен сектор заради расистките инциденти по време на срещите с Косово и Чехия през юни. Инцидентите предизвикаха вълна от коментари в света на футбола и бяха порицани от министър-председателя на България Бойко Борисов и колегата му във Великобритания Борис Джонсън.

Последствията след расизма и тежката загуба доведоха до оставките на селекционера на „лъвовете“ Красимир Балъков и президента на БФС Борислав Михайлов. След инцидентите българската полиция разкри, че е идентифицирала 16 души, свързани с расистките прояви. България е без успех в квалификациите за Евро 2020 вече седем мача, губейки в четири, при три равенства, като са на дъното в група А.