Петима от досегашните кметове на общините в областта запазват постовете си. В Борово, Бяла, Сливо поле, Ценово и Иваново продължават да управляват издигнатите от ГЕРБ Валентин Панайотов, Димитър Славов, Валентин Атанасов, д-р Петър Петров и Георги Миланов. Още един кандидат на ГЕРБ има добри изгледи да повтори мандата. Това е кметът на Две могили Божидар Борисов. Най-голямата партия не успя да пробие само във Ветово, където балотажът ще е между ДПС и местна коалиция.
От 38-те села в малките общини в областта 10 не успяха да си изберат кметове на първи тур. От останалите 28 ГЕРБ бележи победа в 16. ДПС ще има кметове в 8 села, ВМРО има две победи, а БСП само една. 
В Борово Валентин Великов печели с 61.46% или 1670 гласа. Три от четирите села в общината - Обретеник, Горно Абланово и очаквано Екзарх Йосиф, са си избрали кметове на ГЕРБ още от първия тур, като единствено в Батин ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ и ДПС. Най-категоричната изборна победа в областта е в Екзарх Йосиф, където най-дълго управлявалият кмет в региона Илия Данев започва седмия си мандат с впечатляващите 93.73% от гласовете на съселяните си. За него са гласували 299, а за опонента му Росен Русанов /БСП/ - едва 17.
На кметския стол в Бяла остава Димитър Славов, който спечели с 66.26% или 3506 гласа. От петте села в общината, където имаше избори, ГЕРБ печели само в Дряновец. Там всъщност имаше и само един кандидат за поста. В Лом Черковна победата е за ДПС, а в Полско Косово и Босилковци на балотаж се изправят кандидатите на ГЕРБ и БСП. В Копривец на втори тур ще се борят ГЕРБ и Демократична България. 
В Иваново ГЕРБ също запазва стабилни позиции, след като Георги Миланов печели с 60.72% или 2565 гласа, а управляващата партия ще има кметове в Сваленик, Тръстеник, Щръклево и Красен. В Пиргово победата е за ВМРО, а идната неделя в Мечка ще има балотаж между ГЕРБ и БСП.  
Кметът на Сливо поле Валентин Атанасов остава на поста си, след като получи 62.67% или 3273 гласа. По-шарена е картинката в осемте села в общината, където ГЕРБ печели в половината - Бабово, Ряхово, Голямо Враново и Малко Враново. В Борисово победата е за БСП, а в Юделник, Кошарна, Стамболово кметовете ще са от ДПС.  
В Ценово досегашният кмет Петър Петров получи 61.47% или 1945 гласа, като четири от селата също си избраха кметове на първи тур. В три от тях победата е за ГЕРБ - Долна Студена, където всъщност имаше само един мераклия за поста, в Новград и Караманово. В Кривина победата е за ВМРО, а в Белцов ще има балотаж между ГЕРБ и ВМРО. 
Освен в Русе, балотаж ще има в Две могили и във Ветово. За кметския стол в Две могили борбата ще е между досегашния кмет Божидар Борисов, издигнат от ГЕРБ, и Драгомир Дамянов от СДС. На първия тур Борисов води с над 600 гласа. Три от селата в общината са си избрали кмет от първи тур, като в Баниска кметът е от ГЕРБ, а в Помен и Чилнов са на ДПС. Идната неделя в Батишница балотажът ще е между ГЕРБ и ДСП, а в Кацелово ГЕРБ ще се изправи срещу СДС. В Бъзовец битката ще е между СДС и БСП. 
Във Ветово на балотаж отиват досегашният председател на общинския съвет Мехмед Мехмед от ДПС и бившият зам.-кмет на общината Исмаил Селим, който е подкрепен от МИР, като на първия тур Мехмед води с около 1600 гласа. Три от четирите населени места в общината са си избрали кметове на първи тур, като в град Глоджево и село Смирненски печели ДПС, а в село Кривня - коалицията "Ние гражданите". Балотаж ще има само в Сеново между БСП и ГЕРБ.  
Пъстра е картинката и по общинските съвети в областта, като ГЕРБ има мнозинство в Борово, Бяла, Сливо поле, Иваново и Ценово. В Две могили ГЕРБ също се е представила добре, но там общинският съвет отново се очертава да е доста шарен. Във Ветово очаквано доминира ДПС.