Нападения от шведска муха върху ранните посеви с пшеница се наблюдават в последните дни, предупредиха агрономи. Специално в районите на Русе и Разград те препоръчват на фермерите да направят обследвания на нивите си.
Летежът на есенното поколение на шведската муха продължава до края на октомври, но в по-топли години като тази той може да продължи до средата на ноември в различните райони. Женските снасят яйцата си в основата на растенията, а ларвите прегризват основата на централния лист.
Към момента най-засегнати са посевите, при които сеитбата е била в края на септември. 
Към 23 октомври в Русенско са засети 475 хил. дка пшеница, 25 хил. дка ечемик и 63 хил. дка маслодайна рапица, показват данните на министерството на земеделието и горите. Предсеитбена подготовка е извършена върху 589 хил. дка, но дълбока оран върху едва 21 320 дка.
Както "Утро" писа, сухото време и спечената без дъжд земя затрудняват неимоверно фермерите, които не могат да разорат на нужната дълбочина и повечето посеви са положени твърде плитко. Според данните на аграрното министерство в сравнение със същото време на миналата година са засети с 22% по-малко пшеница и със 17% по-малко ечемик. Най-голямо е намалението при рапицата - с 31%.