Оспорваната предизборна кампания и изравнените сили между водещите кандидати за кмет на Русе дадоха логичен резултат - вчерашният изборен ден протече при по-висока избирателна активност, но спокойно, без струпване на големи опашки пред избирателните секции и без сериозни нарушения. Изборите за кмет и общински съветници тази неделя бяха осмите поред след демократичните промени в България. Първите избори за местни органи на самоуправление са проведени заедно с изборите за 36-о Народно събрание на 13 октомври 1991 година. На тези местни избори русенци избират 56-ия кмет от Освобождението насам. Всъщност кметовете, които са управлявали града от 1878 година, са 63, като в тази бройка влизат и временно изпълняващи длъжността. 
Изборният ден в Русе започна нормално. В една от секциите не се яви председателят, а в друга - секретарят, но те веднага бяха сменени и това не  попречи на началото на изборния ден. Традиционно първи пред урните застанаха пенсионери и работещи хора. 
Интересът към местните избори бе чувствително по-висок в сравнение с предходните през 2015 година. Към 17.30 часа - последният час, в който Общинската избирателна комисия даде такава информация за избирателната активност - тя беше 33,22% при 25,33% преди четири години. Така от 141 305 души с право на глас в града своя вот до следобед бяха упражнили 46 913 избиратели. Окончателните данни за активността за вота ще бъдат обобщени днес.
В областта най-дейни се оказаха избирателите в Ценово, където са гласували 64,44%, следвани от Две могили с 55,09% и Иваново с 53,31%. Във Ветово, където вотът е по-апатичен, към 17.30 часа бяха гласували 51,17%, В Борово активността беше 51,91%, в Сливо поле - 50,22% и в Бяла - 42,60%. Всъщност най-ниска се оказа активността в община Русе. 
След атаката от жалби в предизборната кампания, която постави Русе на челно място в страната след София по брой оплаквания, за партийните щабове изборната неделя бе доста по-кротка. 
Постъпилите жалби от община Русе са 4, като повечето бяха несъществени и не повлияха на изборния процес, каза шефът на Общинската избирателна комисия Николай Братованов. Първите оплаквания дойдоха още сутринта от БСП и бяха за селата в общината. Една от жалбите е за необозначил се застъпник на СИК, другата за премахнати избирателни списъци, а третата за струпване на хора пред една от секциите със съмнения за агитация и контролиран вот. Последната жалба беше в следобедните часове от жена, която се оплакала, че друг човек се е подписал на нейно място, като след извършена проверка се установило, че той се е разписал на три реда, но и нейният подпис е там, каза Братованов.
Три сигнала за погазване на закона в изборния ден са получени в Русенската районна прокуратура, научи "Утро" малко преди секциите да затворят. Двата от тях са за купуването на гласове на територията на община Ветово, а третият - за село в Русенско. В съботния ден за размисъл пък прокуратурата е сигнализирана за нарушения при поставянето на агитационни материали. Постъпилите оплаквания са на фаза проверка. Общо от началото на предизборната кампания са изпратени 10 сигнала, но по тях все още няма образувани нито дела, нито задържани. 

Разследват търговия с гласове 
в магазин във Ветовско

Полицията във Ветово работи по сигнал за купуване на гласове в магазин във ветовското село Смирненски. В жалбата до Общинската избирателна комисия се твърди, че в магазина на Беркант Акифов се купуват гласове, като сигналът незабавно е предаден на Районното полицейско управление за установяване на фактите.
Партийните щабове в градчето се оказаха доста активни, като до късния следобед в общинската комисия бяха постъпили шест жалби. Единият сигнал е за незаконна агитация в двора на училище в Глоджево, като след проверка е поискано съдействие отново от полицията, откъдето са осигурили засилено присъствие. Друга жалба пък дойде от сегашния кмет Георги Георгиев, който сигнализира, че мъж превозвал с автомобила си системно граждани да гласуват, което предполагало и заплащане на вота. От комисията са предупредили шофьора да не извършва предизборна агитация пред секцията. Останалите жалби са за агитационни материали в близост до секции, за автомобили, които също превозват организирани гласоподаватели, но след проверка не са открити агитационни материали или автомобили.