Кандидатите на БСП и ГЕРБ Пенчо Милков и Диана Иванова ще решават кметския спор на балотаж идната неделя. Това показват данните от екзит пола на агенциите, които вчера мериха вота в Русе.
Повишената активност в сравнение с 2015 година бе един от акцентите на изборния ден. Другият беше размяната на лидерството между основните конкуренти. До 12 часа преднина имаше Диана Иванова, но следобедът наклони везните към Пенчо Милков.
На трето място се класира кандидатът на ВМРО Галин Григоров, следван от печелилата два пъти кметски избори Елеонора Николова и другия десен кандидат Деана Тонева.
Ясни са и основните групи в общинския съвет. Там ГЕРБ ще има 29.4% от мандатите, БСП е втора с 25.1%, следвани от ВМРО - 14.8%, СДС - 8.5% и Демократична България - 6.6%. Данните са предварителни и е възможно да претърпят промени след окончателното преброяване на бюлетините, но те няма да са радикални. Все пак не е изключено и други политически сили да се намесят в разпределението на местата в общинския съвет.