„Леонардо да Винчи пет века по-късно” е заглавието на изложбата отворила врати вчера в Париж, съобщи Би Би Си.

Подготовката й отне повече от десетилетие и беше почти осуетена от дипломатически спорове. Сега една от най-скъпите художествени изложби в света – в чест на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи – най-накрая се отваря за обществеността.

Музеят на Лувъра в Париж, който е дом на Мона Лиза на Леонардо, отвори врати вчера, за да покаже повече от 160 картини и рисунки от епохата на Ренесанса, някои от които са взети на заем от колекциите на кралица Елизабет II и семейство Бил и Мелинда Гейтс.

Изложбата, която се очаква да привлече повече от половин милион посетители през следващите четири месеца, има за цел да осигури по-задълбочено разбиране на методите на работа на художника, използвайки неговите тетрадки, инфрачервена технология за изобразяване и виртуална реалност.

Сияещата инфрачервена светлина върху някои от най-известните произведения на изкуството разкри редица тайни, с множество слоеве рисунки, открити под готовите творби на художника.

Леонардо да Винчи е инженер, дизайнер, учен и художник, очарован от човешките форми и поведението на животни и растения.

Мона Лиза, може би най-известната картина на художника, не присъства на тази изложба във физическата си форма – тя се съхранява на друго място в Лувъра в защитено стъкло, но посетителите могат да видят картината и чрез виртуална презентация „Отвъд стъклото”.

Първият по рода си в Лувъра виртуална реалност включва научни изследвания, за да разкрие детайли в картината, иначе невидима с просто око, казват разработчиците на проекта от Vive Arts.

В първия ден на изложбата желаещите да купят билети за нея предизвикаха срив на сайта на музея, съобщи Le Figaro.

Невъзможно е да закупите билети в билетната каса в Лувъра, за да посетите изложбата – това може да стане само онлайн. Това успяха да направят повече от 260 хиляди души. Но в деня на откриването при опит да закупите билет и да изберете часа, на сайта се появяваше надписът: “Времето за чакане в опашката надвишава обичайното. Ще бъдете пренасочени възможно най-скоро.”

Сега средното време на чакане на сайта за избор на час и заплащане на посещението е 30 минути. До шести ноември всичко вече е разпродадено.

Предполага се, че изложбата ще бъде посещавана дневно от пет до седем хиляди души.