Развитите страни обещаха близо 10 милиарда долара за фонда на ООН за изменение на климата, компенсирайки въздействието на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да напусне Парижкото споразумение срещу глобалното затопляне.

“Много се радвам да съобщя, че приключихме тази конференция с плик от 9,8 милиарда долара”, каза Одил Рьоно-Басо, директор на френската хазна, каза пред журналисти след последния кръг на финансиране за Фонда зелен климат в Париж.

Числото надскочи обещаните на предишната конференция през 2014 г. 9,3 милиарда долара, от които досега са се появили само 7,2 милиарда долара.

САЩ обещаха 3 милиарда долара, но решението на Тръмп да се откаже от споразумението от Париж от 2015 г. означава, че само 1 милиард долара всъщност е платен.

Откривайки конференцията, френският финансов министър Брюно льо Мер заяви, че новите обещания са „амбициозни, въпреки оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение“.

Няколко от 27-те страни донори удвоиха своите обещания, включително Франция, Германия и Великобритания, както и по-малки икономики като Швеция, Нова Зеландия и Полша.

Япония, която отново обеща 1,5 милиарда долара, остава най-големият отделен приносител с общо 3 милиарда долара от създаването на фонда през 2010 г.

„Идните години са от решаващо значение, тъй като даваме на нашите партньори да ускорят и увеличат инвестиции в климата, които съответстват на темповете и спешността на климатичната криза“, казва в изявление директорът на фонда Яник Глемарек.

Фондът е основният инструмент за финансиране на Парижкото споразумение, което призовава за ограничаване на покачването на глобалните температури с “доста под” два градуса по Целзий и 1,5 C, ако е възможно.