Николай Братованов е председател на Общинската избирателна комисия. Той е адвокат, а от 2008 година се занимава с провеждането на избори, като е бил член на районни избирателни комисии. На предходните местни избори Братованов беше председател на ОИК в Сливо поле.

- Г-н Братованов, очаквате ли някакви сътресения в деня на изборите в неделя и кое ще е основното предизвикателство?
- Очаквам всички секции да заработят нормално в 7 часа и се надявам да няма отсъстващи председатели, зам.-председатели и секретари, както и значими проблеми. Въпреки всичко сме готови да реагираме, дори и някоя от секциите да не е в пълен състав. Имаме готовност веднага да гласуваме замените и секциите да заработят нормално, за да може изборният ден да протече в максимално добър тон.
Едно от основните предизвикателства за ОИК са множеството жалби, тъй като самата предизборна обстановка е доста напрегната, а 
в предизборната кампания имаше големи конфронтации
между състезателите в изборния процес. Предполагам, че страстите съвсем ще ескалират в изборния ден. От малките населени места най-голямото ми притеснение е за Мартен, тъй като имахме много жалби и сигнали за нарушения. Опитали сме се да реагираме на всеки един от тях и се надявам в изборния ден да няма проблеми. В Николово имаме регистрирани петима кандидати, но не сме имали нито една жалба, което е изненадващо. От Тетово също има индикации, че биха могли да възникнат проблеми в изборния ден, тъй като по време на кампанията имахме сигнали за нарушения, за неправилно поставени агитационни материали. ОИК има готовност, имаме автомобили, с които да се придвижим и да проверим всеки сигнал, и ще може да реагираме.
- Как мина подготовката за местните избори?
- Подготовката мина нормално и спокойно, всичко е в срок и под контрол. Предполагам, че секционните комисии няма да имат проблеми с подготовката на изборните помещения.  
- Какво ново има за предстоящите избори?
- Тези избори са по-облекчени от предходните
през 2015, когато имаше и референдум. От тази гледна точка ще има по-малко протоколи, които да обработваме. Като цяло всичко си е по старому.
- С колко бюлетини ще се гласува в неделя и какво трябва да знаят гражданите при гласуването?
- На територията на община Русе се гласува за кмет на община, за общински съветници, а в малките населени места има още една бюлетина, която е за кмет на кметство. В град Русе бюлетините са две, а по малките населени места 3.
- Очаквате ли заради по-големия брой бюлетини да се получат струпвания на хора пред секциите?
- Мисля, че няма да има опашки и самото обработване на бюлетини ще протече също нормално. Това зависи и от самата избирателна активност. Ако се появи необичайна и по-висока изборна активност, 
би могло да има струпване, но това се получава в сутрешни часове и малко преди приключване на изборния ден
- За втори път на местни избори ще може да се гласува преференциално, като този път номерата на партиите и коалициите в бюлетината ще се различават от тези за отбелязване на преференцията. Обяснете как може да се гласува преференциално?
- При преференциалния вот първо отбелязваме номера на партията, а след това, ако имаме предпочитание, в кръгчето със син химикал отбелязваме Х или V. Преди това трябва да се информираме от таблото пред секцията за номера на кандидата за общински съветник, за когото искаме да отбележим преференция, като те не започват от номер 1, а са от 101 до 151.
- Има обаче хора, които все още не са съвсем наясно с преференциите. Кога техният вот може да бъде зачетен за недействителен?
- Всички секционни комисии трябва да са по-либерални в обработката на това дали един вот е действителен или не. 
Общият критерий е дали от отбелязания вот става ясно за кого е гласът
Може да излиза извън квадратчето, може знакът да е положен малко по-разкривено, но щом е ясно за кого е поставен гласът, това е критерият.
- Къде отива гласът, ако няма отбелязана преференция?
- Той отива към общия вот при изчислението. За да има валиден преференциален вот, трябва да има събрани 7% от всички действителни гласове. Ако няма отбелязан преференциален вот, той ще отиде в общия списък за първия в листата.
- Ще бъдат ли затруднени секционните избирателни комисии при преброяването на бюлетините заради преференциалния вот?
- Най-голямото предизвикателство е гласуването с преференции и тяхното отчитане. Очаквам и затруднения, но очаквам, че нашето обучение е подпомогнало секционните комисии. Към всички материали ще прибавим и методически указания, които ако бъдат прочетени внимателно и бъдат спазени, мисля, че няма да има проблеми с преференциалното гласуване.
- Как преференциалният вот ще се отрази на големите и на малките партии?
- Точни изчисления и прогнози не може да се дадат, защото много зависи от действителния брой бюлетини.
- Къде отива гласът, ако избирателят отбележи графа "Не подкрепям никого"?
- При това положение вотът отива към валидните бюлетини, но има значение само за избирателната активност, без да се отчита за конкретен кандидат или листа.
- Колко са кандидати за кметове и за общински съветници в Русе?
- За кмет на община имаме 11 кандидати, а за общински съветници 392.
- Кога се открива изборният ден и до колко часа ще може да се гласува?
- Изборният ден се открива в 7 часа и продължава до 20 ч, като в края на изборния ден член на комисията излиза и се уверява дали има желаещи да гласуват. Ако има, трябва да им събере личните карти, за да се гарантира, че ще гласуват. Изборният ден протича, докато хората, дали своите лични карти, гласуват. Изборният ден може да се удължава до 21 часа, но това е изключение.
- С какви знаци може да се гласува?
- Гласува се, като поставите знак Х или V със син химикал.
- Колко са гласоподавателите на територията на общината?
- 143 500 души, което е с 
около 10 хиляди по-малко в сравнение с предходните местни избори
- В колко секции в общината ще се гласува тази година?
- Разкрити са общо 217 секции, като в това число влизат разкритите пет допълнителни секции в ареста, двете болници, дом "Милосърдие" и Психодиспансера. В Онкоцентърът няма да има изборна секция, тъй като са преценили, че няма да има достатъчно гласоподаватели.
- Ще има ли възможност за машинно гласуване?
- Няма да има такава възможност.
- А как ще гласуват хората с увреждания?
- Има разкрити две подвижни секции за хората, които са трудно подвижни. 60 души са подали заявления, като разкриваме две секции, за да се гарантира възможността да гласуват. На сайта на ОИК има качен списък на секциите, които са предвидени за гласуване на хора с увреждания, за да провери коя е най-удобната за него секция.  
- Ако избирателят допусне грешка при гласуването, какво трябва да направи?
- Избирателят може само един път да сбърка
Трябва да излезе, да заяви, че е сбъркал, като съответната бюлетина ще се отдели и ще се анулира. Ще му бъде подадена нова и избирателят ще може да гласува, независимо че е сбъркал.
- До момента има ли нарушения на изборното законодателство, констатирани от ОИК?
- Констатирали сме нарушения, които са на база подадени жалби. Повечето се отстраняват своевременно. Няма драстични нарушения, с изключение на тези, които аз считам, че са фалшивите новини и обструкциите, които излизат в онлайн медиите през последните дни. Според мен те са най-съществени.
- А има ли сигнали до ОИК за купуване на гласове?
- Към нас няма подадени, но има подаден сигнал от местна коалиция СДС до прокуратурата и полицията.
- Ако гражданите видят нередности в деня на изборите, къде могат да сигнализират?
- Смело да сигнализират на ОИК, имаме дежурни телефони, имаме групи, които веднага ще реагират
и ще извършват проверки, а в рамките на един час ще заседаваме и ще се реагира.
- За четвърти път гласуването на избори е задължително, но санкция за негласуване няма.
- Законодателят не е предвидил такава санкция, но е желателно всеки един да положи своя вот и да бъде съпричастен към местното управление на общината.
- Кога да очакваме първите резултати на местно ниво?
- Първите резултати ще бъдат от екзит пола, а официалните до час-два от започване обработката на протоколите, но всичко зависи кога секционните комисии ще подадат първата информация към нас и ние да започваме да обработваме резултатите.