Бърз процес с намалена присъда за убийство. От това успя да се възползва в последния момент Меджнун Курдов за смъртоносния бой над братовчед си Шахин. Така той остава в историята като последния предаден на съд убиец в Русе, който се възползва от привилегията на съкратеното дело, тъй като буквално часове след процеса срещу него окончателно влязоха в сила новите разпоредби, според които подобни облекчения са недопустими. Вече случаите на умишлени убиийства няма да могат да се разглеждат по съкратен ред.
В крайна сметка първата инстанция в лицето на Русенския окръжен съд наказа Меджнун на 13 години затвор, които след редукцията от 1/3 спихнаха до 8 години и 8 месеца. За такова наказание - между 12 и 14 години, настояваше и прокуратурата, защитата му пледира за присъда под 10 години, докато наследниците на загиналия поискаха сериозно наказание от 20 години затвор. Той бе осъден и да плати общо 50 000 лева обезщетение на почернените му родители, а претенцията за компенсация на брат му бе отхвърлена като недоказана. Присъдата може да се оспори. Още отсега е любопитен развоят по обжалването й, тъй като случаят попада в графата "заварени", понеже първоинстанционната присъда е поставена при една законова уредба, а евентуалното й по-нататъшно развитие - при нови разпоредби.
Фаталният инцидент е от 2 ноември 2018 година, когато за пореден път се завихрили търкания между Меджнун и жена му. Макар тя да го напуснала заради редовните шамари, които отнасяла, и оставила на неговите грижи децата им, а междувременно мъжът бил обект на подигравки заради рогата, които тя му слагала, той отишъл отново да разговаря с нея с цел да си я върне. Смелост вероятно му дал изпитият алкохол, тъй като в кръвта му били измерени 1.8 промила. Разговорът помежду им бързо прераснал в караница, Меджнун пак прибегнал до насилие, скъсал й дрехите в разгара на раздора, но накрая тя успяла да се откъсне от лапите му. В същото време обаче се прибрал братовчед му, на чиито ласки вече се отдавала любимата му. Именно Шахин отнесъл яростта на Меджнун. Той бил буквално пиян до несвяст - с 3.6 промила алкохол, и почти не успявал да се съпротивлява на ударите. Шахин бил бит в няколко стаи, като накрая получил над 10 удара в лицето и главата, които били фатални и сложили край на живота му. Като решил, че съперникът му е отнесъл достатъчно пердах, Меджнун побягнал и дори се похвалил как му го е върнал, като явно не осъзнавал какво действително е направил.