Допълнителни 2 милиона лева за медицинската дейност на болничната помощ в Русе до края на годината издейства директорът на Регионалната здравноосигурителна каса Калоян Копчев. Сумата е одобрена от Надзорния съвет на НЗОК в четвъртък, а в началото на идната седмица ще бъдат подписани допълнителните споразумения с болниците. 
С настъпване на есенно-зимния период заболяванията се увеличават, населението е застаряващо, а цените на някои клинични пътеки се повишиха.

Затова изпратих до Надзорния съвет на касата мотивирано искане за допълнителни пари и то бе уважено, каза вчера за „Утро“ Калоян Копчев.
Средствата ще бъдат разпределени според необходимостта и обема на дейност между големите многопрофилни болници „Канев“, „Медика Русе“ и кардиологичната „Медика Кор“, които ежедневно поемат и спешни случаи. Пари са предвидени също за Белодробната болница и Комплексния онкологичен център. Конкретният размер за всяка сума ще бъде вписан в допълнителните споразумения в понеделник, но реално по-голяма сума ще бъде за УМБАЛ „Канев“, уточни Копчев. 
Доволен съм от жеста на директора на здравната каса в Русе Калоян Копчев, тъй като с тези допълнителни пари ще завършим нормално финансовата година. Освен това тези средства ще ни дадат възможност да увеличим заплатите на лекарите и медицинските сестри и да ги доближим максимално до сумите, записани в Колективния трудов договор, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“ Иван Иванов.
УМБАЛ „Медика Русе“ е изключително ощетена, защото лимитът от касата е намален с около половин милион лева на месец за последното тримесечие на тази година, а сега ни дават компенсация от около 200 000 лева месечно. В същото време ние имаме извънлимитна дейност в изгарянията, кардиологията, съдовата хирургия, ортопедията, неврохирургията и хирургията. Тези пари няма да ни помогнат и пак ще сме в преразход, посочи собственикът на болницата доц.Кирил Панайотов. По отношение на „Медика Кор“ той добави, че допълнителните пари долу-горе са добри.
Средствата за болниците в Русе бяха увеличени с 676 000 лева през юни във връзка с промяна цените на някои клинични пътеки. Така за първите девет месеца на тази година средно за лечението на здравноосигурен пациент касата е заплатила 580 лева, докато за същия период на миналата година сумата е била 545 лева. Причините за увеличението са комплексни - от вдигане на някои цени за здравни услуги, до увеличаване на заболеваемостта. 
По отношение на хората, които не са ползвали никакви здравни услуги, Копчев уточни, че за миналата година те са били 16% от населението в областта, а до края на септември са 19%.
Стремежът на здравната каса в Русе е да осигури на гражданите максимално достъпна и в пълен обем медицинска помощ във всички аспекти - извън болнична, болнична, дентална, както и да подсигури необходимите за тях изследвания, консултации и медикаменти, подчерта Калоян Копчев.