Силна задушлива и лютива миризма на пушек се разстла вчера към 17 часа из почти всички квартали на Русе. Вълна от сигнали от различни точки на града заля институциите. Оплакванията от непоносимо силното зловоние на изгоряло бяха съпроводени и от описания за образувала се синя пелена във въздуха. 
Нямаме сигнали за пожари и не работим по случаи на запалвания. Предполагаме, че ситуацията може да се дължи на специфичните атмосферни условия, предстоящото захлаждане и изгорелите газове от автомобилите. Това заяви за „Утро“ началникът на Пожарната комисар Димитър Павлов с уговорката, че е извън града и не може да вземе твърдо отношение по темата.
От РИОСВ посочиха, че при тях е започнало масово подаване на сигнали дори и чрез спешния телефон 112, но първите оценки сочат, че източникът на новото замърсяване не е промишлен. Вероятно пушеците отново се дължат на горене в района на Гюргево.
Това бе потвърдено и от гледката на кея - гъсти талази дим прииждаха от север и за кратко време обвиха реката и крайбрежието като мъгла.
От екоинспекцията веднага са потърсили връзка с областната управа и са тръгнали към Дунав мост за проследяване на ситуацията. 
„Установена е връзка с Гюргевския окръжен инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ , откъдето обясниха, че става дума за запалено стърнище на изток от град Гюргево, на терен отдалечен от населено място. Предприети са незабавни мерки за потушаване на пожара“, съобщиха от областната управа.
„Данните от автоматичната измервателна станция „Възраждане“ в центъра на Русе сочат моментни пикове на фини прахови частици 2.5 микрона. Към 17.10 часа те са достигнали до 400 микрограма на кубичен метър. Отчетени са и завишени нива на  въглероден оксид, но не са превишени нормите“, отчетоха преди това от РИОСВ.
Междувременно заради чувствителността на темата в русенските групи в интернет завря и закипя, а покрай това започнаха и словесни дуели с ярка политическа оцветеност. Нищо че в случая Русе е потърпевш от съседите и не може да направи нищо.