Възпитаничката на Математическата гимназия Мелиса Замфирова е големият победител в конкурса за есе, обявен от Русенския окръжен съд. Тя спечели комисията с председател съдия Аглика Гавраилова с разсъжденията си по поставената тема "Законът и справедливостта".
Едната от двете поощрителни награди отиде при ученика от Гимназията по икономика и управление Димитър Петков, който се отличи с това, че макар и в свит обем успял да напълни написаното с дълбоко съдържание и искрено впечатлил комисията. Симпатии спечелил и с това, че заложил на българското слово, а не на модерните тежки изрази, които вече станало традиция да се използват, макар и не съвсем на място. Другата награда спечели Анабел Цанкова от Училището по изкуствата. Тримата наградени получиха ваучери за книги, а всички участници в конкурса си тръгнаха със сувенири от Окръжния съд.
"Комисията действително бе затруднена в избора си на победители. Изказвам голяма благодарност към участниците, тъй като вместо да се отдадат на модерното "нищоправене", са се постарали да напишат разработките си като са се задълбочили в темата и са изразили лична позиция", посочи съдия Гавраилова.