Справедливостта за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла ще бъде потърсена в съдебна зала отново на 9 декември, когато за втори път делото ще бъде разгледано от Апелативния съд във Велико Търново. Казусът стигна до последната инстанция - Върховен касационен съд, но заради открити пропуски бе върнат на по-долно ниво.
Според прокуратурата виновен и то за умишлено убийство на тийнейджъра е Валентин Маринов, който покрай спречкване за цигара в центъра на Бяла на 8 юли 2017 година замахнал и ударил Алекс. Момчето се строполило на земята, ударило си тежко главата и няколко дена по-късно издъхнало. На първа инстанция Окръжният съд в Русе наказа Валентин с 20 години затвор, но втората инстанция във Велико Търново намали драстично присъдата на 3 години. Апелативните съдии прецениха, че Валентин не е убиец, а е нанесъл лека телесна повреда на Алекс, от която причинил без да иска по непредпазливост неговата смърт. Посочено бе, че тийнейджърът е бил доста почерпен и заради алкохола лесно е загубил равновесие и затова е  паднал фатално.
Прокуратурата оспори преквалификацията на престъплението, като настоя да се потвърди суровото наказание, което бе дадено в Русе. Преди 2 седмици ВКС отмени решението на търновския съд, като посочи, че апелативните съдии не са мотивирали решението си и съвсем повърхностно са описали защо намаляват драстично присъдата на Валентин. Отделно според върховните магистрати неправилно е отхвърлено искането за нова експертиза от съдебен лекар и физик, която да даде яснота за състоянието на Алекс във фаталната нощ, колко и как се е отразил алкохолът на реакциите му, както и на механизма и траекторията на тялото му при падане.