На около 350 километра от Русе се намира един от приказните румънски градове, който има какво да покаже, какво да предложи и с какво да зарадва всеки. А и има известни прилики с Русе - това е градът на много и важни първи неща в Румъния. Предлагаме ви пътеписа на Гергана Димитрова, главен редактор на сайта „Русе Медиа“. Текста публикуваме с изричното разрешение на автора.

Ако сте били в Сибиу преди години, днес няма да познаете този румънски град, разположен в подножието на планината Фагараш. След избирането му за Европейска столица на културата през 2007 г., Сибиу е коренно променен и се е превърнал в привлекателно място за туристи от цял свят.
Разстоянието от Русе до Сибиу се изминава за около 5 часа, като най-удобно е да се пътува в посока Букурещ и оттам да се продължи по магистралата за Питещи. Планинският участък след това е доста натоварен, но пътищата са добре направени, а и природата наоколо носи много радост и наслада, дори и гледана от автомобила.
Сибиу е прекрасно място за туристите, защото са им създадени удобства за приятно прекарване на времето. Много от старите къщи по центъра са превърнати в пансиони за гости с модерни условия. Във всички заведения персоналът говори английски и винаги е усмихнат и любезен, храната е вкусна и не е скъпа. Затова Сибиу се смята за един от основните туристически центрове в Румъния, където през лятото се правят и многобройни фестивали.
Малко за историята на града, защото тя е белязала неговата специфика.
Неслучайно на много от табелите е изписано Херманщад - немското име на Сибиу
с което е бил известен векове наред. Причината - основан е от германски заселници през 1190 г. и това определя влиянието в архитектурните стилове в старите сгради, които са запазени в центъра. Градът се смята за най-голямата и най-богатата от седемте немски крепости,построени от т.нар. трансилвански саксонци. Именно тези укрепления са дали немското име на Трансилвания - Зибенбурген, което в превод означава "седем крепости".
39 кули, заедно с четири порти и пет артилерийски батареи, е трябвало да осигуряват защитата на едно от най-мощните и проспериращи селища в Трансилвания. От онова време все още могат да се видят запазени части от крепостните стени, опасвали града, заедно с три от наблюдателните кули от 15 век. Това са Кулата на аркебузите, Кулата на дърводелците и Грънчарската кула, където се е състояло първото театрално представление в Сибиу, организирано през 1778 г.
В града са се случили и доста от първите неща в Румъния - първото училище
първата в страната аптека, превърната днес във фармацевтичен музей, първата болница, първият театър, първият зоопарк, първата отпечатана книга на румънски език. Сибиу се старае да съчетае модерния начин на живот с миналото и затова неслучайно залата на филхармонията - зала "Талия", се е вместила сред крепостните стени, а кафенетата наоколо са направени в стил 19 век - със старинни предмети и оригинално обзавеждане.
Пешеходната зона е мястото, където са събрани накуп всички най-интересни забележителности в Сибиу, разделени в две зони - Горния и Долния град. Историческият център включва три площада, най-големият от които е Пиаца Маре. Заради красотата си и архитектурното си богатство той е определен за паметник на културата от ЮНЕСКО, а за първи път за него се споменава през 1411 г. Наричали са го "зърнения пазар", като през годините тук е кипяла оживена търговска дейност, случвали са се най-важните събития в града и дори са се извършвали публични екзекуции.
От него тръгват улици в различни посоки, всички пешеходни и изпъстрени с красиви къщи с островърхи покриви и много цветя.
Най-любопитното са особените отвори на покривите, които много приличат на очи
Дори повечето от туристите са нарекли този вид здания в Сибиу "къщите с очите", а самите прозорчета са познати като "очите на града". Всъщност въпросните отвори са се ползвали за естествена вентилация и дори ги сравняват с днешните климатици. В средата на площада се събират и много гълъби, които са примамени от т.нар сух фонтан и от фонтана с решетки, от който хората пият вода за разхлаждане през летните жеги. През лятото тук редовно се изнасят концерти на открито, които радват жителите и гостите на Сибиу.
На Пиаца Маре се намира един от най-забележителните дворци в града - дворецът "Брукентал", който се слави с изключително ценната си колекция от произведения на изкуството. Това е първият голям музей в Румъния и в него се съхраняват шедьоври на световни майстори, включително творби на Рубенс и Ван Дайк. Той е бил построен между 1778 и 1785 г. от виенски архитект в изискан къснобароков стил. Дворецът е принадлежал на барон Самуел фон Брукентал, който го е ползвал като официална резиденция и е подредил в залите му колекции на румънското и западното изкуство, религиозни скулптури и икони, пощенски марки и монети, както и впечатляваща библиотека.
Въпреки че музеят официално е открит през 1817 г., неговите художествени галерии са били отворени за посетителите 27 години по-рано.
Така
дворецът "Брукентал" е изпреварил откриването на Лувъра в Париж с цели три години
В другия край на площада се намира къщата, наречена "клетката на лунатиците". Сега тук има кафенета, а някога тя се е използвала, за да се затварят за назидание онези, които са нарушавали тишината през нощта.
Заслужава си човек да се качи и на кулата от 13 век, която е използвана някога като входна врата през втория ред на крепостните стени, изградени около Сибиу. През вековете тя е имала различни предназначения - била е зърнен склад, наблюдателница, временен затвор, дори музей на ботаниката. Покривът, първоначално построен в пирамидална форма, е претърпял редица промени. Сега от последния етаж през огромните прозорци се открива красива гледка отгоре към целия исторически град.
Тунелът покрай кулата отвежда към другия интересен площад на Сибиу - Пиаца Маре, или Малкия площад. Тук се намира една от най-известните забележителности - Мостът на лъжите. Той е изграден през 1859 г. и е първият мост от ковано желязо в Румъния.
Поверието разказва, че 
той ще се срути, ако някой изрече лъжа и мине оттам
Мостът е много красив и със цветята, които са поставени по конструкцията му. На Пиаца Маре са се намирали къщите на най-известните майстори в града, а днес има много кафенета наред с Етнографския музей.
Оттук тръгва и пасажът от стълби, който свързва Горния и Долния град. Този архитектурен шедьовър от 13 век има две стълбища и арки и едно от най-живописните места в Сибиу. Той отвежда и до малки занаятчийски работилнички. Още през 14 век Сибиу вече е имал сериозно влияние в областта на занаятчийството, което се е деляло на 19 гилдии. Предметите, изработвани от някои от майсторите, продължили традициите, все още могат да се видят пред дюкяните в извитите улички.
Сибиу е известен с още един музей - Астра, който се намира съвсем близо до града. Това е
вторият най-голям музей на открито в света, разположен на 250 акра в средата на гъста гора
и заобиколен от красиво езеро. В него могат да се видят повече от 300 сгради, наред с воденици и вятърни мелници, гигантски преси за вино, плодове и масло. Показани са архитектурни стилове от селата в различните части на Румъния, а заедно с това и технологичното наследство на румънския народ. В средата на парка има традиционно румънско заведение, където да се похапнат румънски ястия, да се пие румънска бира и да се послуша румънска музика.