Директорката на русенското Национално училище по изкуствата "Проф.Веселин Стоянов" Мария Дуканова е допусната до конкурса, който Министерството на културата обяви през лятото за шефското място на артистичното образователно заведение. Информацията за русенското училище се оказа най-дълго проучваната и обсъждана във ведомството на Боил Банов. За всички останали учебни заведения - музикални, художествени, театрални и прочие, в цялата страна съобщенията за допуснатите и недопуснатите кандидати отдавна станаха факт. 
Дуканова ще бъде единственият претендент за позицията директор на НУИ в Русе, която тя изпълнява вече от 23 години. Другата кандидатка - преподаващата в училището Невена Ненова, не е допусната до конкурса, тъй като не е представила един от изискваните официални документи - справка, удостоверяваща трудов стаж, посочена като едно от условията в обявата на МК. 
Очаква се да бъде обявена датата за събеседването, на което ще се яви Мария Дуканова. По принцип би трябвало до 7 ноември всички конкурси да са вече проведени и новите директори да получат заповедите си с подписа на министър Боил Банов, казаха от МК.