След продължителни разговори руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха за 10-точков меморандум за Сирия, който руският лидер нарече “много важен, ако не и решаващ”, а Ердоган приветства като “исторически”.

Той бе направен публично достояние след разговорите в руския черноморски курорт Сочи във вторник.

Основни точки на споразумение

Русия и Турция се договориха да осигурят изтеглянето на кюрдските сили от районите в близост до границата на Сирия с Турция и да започнат съвместни патрули.

Турция поема контрола над “безопасна зона” в Сирия с дължина около 120 километра и дълбочина 32 километра и споразумението запазва това като “статукво”.

Сделката ще доведе до това Турция да запази зоната между граничните градове Тал Абяд и Рас ал Айн.

От обяд в сряда руската военна полиция и сирийските гранични служители трябваше да “улесняват извеждането” на бойци на кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН) и техните оръжия на 30 км в дълбочина от турско-сирийската граница.

Анкара твърди, че ОЗН са “терористично разклонение” на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води бунт в Турция от 1984 г.

Това оттегляне трябва да бъде финализирано в рамките на 150 часа.

След това руските и турските патрули ще започнат да действат в две зони, простиращи се на 10 километра на изток и запад от зоната, превзета от настъплението на Турция, наречена операция „Мирна пролет“.

Това ще позволи на Турция да патрулира с Русия в райони вътре в Сирия, които не са били част от нейната офанзива.

Стратегически градове

В споразумението се казва, че всички “елементи и техните оръжия” на милицията ОЗН ще бъдат премахнати от стратегическите градове Манбидж и Тал Рифаат в Северна Сирия.

“Всички терористи на ОЗН в Тал Рифаат и Манбидж ще бъдат изведени извън този регион, заедно с тяхното въоръжение”, каза Ердоган.

Тал Рифаат е град в провинция Алепо, който се намира на 20 километра южно от границата. Няколко пъти са се сменяли силите, под чийто контрол се е намирал. Сирийските демократични сили (СДС), доминирани от ОЗН, го превзеха от сирийските бунтовници през 2016 г., въпреки усилията на Турция това да не се случи.

Турция миналата година заплаши, че ще започне трансгранична офанзива за превземането на Тал Рифаат, но Русия даде уверения, че милицията ОЗН вече не е там.

През март Турция и Русия започнаха да провеждат патрули в Тал Рифаат.

Миналата седмица сирийските сили поеха контрола над ключовия град Манбидж, на около 30 километра от турската граница, след като американските войски се оттеглиха от базата си там.

СДС, подпомагани от американските сили, поеха контрола над града през 2016 г., като изгони джихадистите от Ислямска държава. Турция се вбеси, страхувайки се от мощно кюрдско присъствие на южната й граница.

Бежанци

В меморандума се казва, че Русия и Турция ще започнат съвместни усилия за „улесняване на завръщането на бежанците по безопасен и доброволен начин“. В Турция има 3,6 милиона сирийски бежанци.

Мирни преговори

В споразумението се казва, че страните подкрепят процеса на мирните преговори, започнати от Турция заедно с Русия и Иран, за да намерят “трайно политическо решение” на конфликта.

Мирният процес е кръстен на столицата на Казахстан Астана, където се водят дискусии от 2017 г., въпреки че градът е преименуван на Нур-Султан.