Камион с 39 тела е открит в Грайс, графство Есекс, Източна Англия. Шофьорът, който е 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е задържан от полицията. Властите смятат, че камионът идва от България.

Полицията в Есекс заяви, че хората са обявени за мъртви в индустриален парк източно от Лондон. Предполага се, че жертвите са 38 възрастни и един тийнейджър.

25-годишен мъж от Северна Ирландия е арестуван по подозрение за убийство.

“Това е трагичен инцидент, при който голям брой хора са загубили живота си”, гласи изявление на главния началник на полицията в Есекс Андрю Маринер.

“Нашите разследвания продължават, за да установим какво се е случило.”

Полицията заяви, че са сигнализирани от бърза помощ малко преди 1:40 ч. след откриването на контейнер за камиони с хора вътре в Индустриалния парк Уотърглейд.

“В момента сме в процес на идентифициране на жертвите. Обаче предвиждам, че това може да бъде дълъг процес”, каза Маринер.

“Вярваме, че камионът е от България”, каза Маринер.

Той каза, че се смята, че камионът е влязъл във Великобритания в събота в Холихед на северозападния край на Уелс – едно от основните пристанища за фериботи от Ирландия.

“Арестувахме шофьора на камиона във връзка с инцидента, който остава в полицейския арест, докато нашите разследвания продължават.”

…………………………………………

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая с намерените мъртви в камион 39 души в графство Есекс, съобщиха от МВнР.

Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс като са се договорили да следят заедно случая.

Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време.