Изчезнал преди около два месеца надгробен камък от траурния парк край Басарбово е открит в работилницата на каменоделец от селото. Сигналът бил подаден в полицията миналия четвъртък от вдовицата, която намерила гроба на мъжа си осквернен.
Полицейският участък в Средна кула бързо стигнал до 34-годишния мъж, който в своя защита казал, че преди време поставял паметник на съседния гроб и без да иска бутнал плочата. Тя паднала и се счупила, а каменоделецът я взел да я поправи. Пред униформените майсторът обещал да възстанови паметника и в най-скоро време да го върне на мястото му.
Както "Утро" вече писа, кражбите на надгробни паметници набират скорост през последните месеци и се превръщат в потресаващ феномен. Майстори демонтират стари плочи, преработват ги и ги продават на много изгодна цена на опечалените. Обикновено се избират стандартни скромни паметници, които са лесни и за повторна обработка, и за продажба. Така от новата напаст отново страдат най-беззащитните - възрастните и бедни хора, които трябва да гладуват, ако решат да поръчат нов паметник на мястото на откраднатия.