Въздухът в по-голямата част от Русе системно е замърсен, хората редовно се оплакват от разнородни тежки миризми, а най-малко от този проблем са засегнати кварталите "Дружба" и "Чародейка", тъй като се намират нависоко и до тях почти не стигат "ароматите", в които тъне сърцето на града. Това показва анализ на граждани и студенти, които в началото на месеца разработиха интерактивна екокарта на адрес http://bit.ly/2oy2viQ. В нея всеки потребител с достъп до интернет има възможност да отбележи кога и какви неприятни миризми усеща.
Между 3 и 22 октомври това са направили 45 души, като през периода са се откроили 5 вълни от сигнали.
На 14 и 15 октомври сутринта в западната и централната част на града са получени оплаквания от миризми на бои и химия. Справка показала, че спрямо посоката на вятъра най-вероятно потенциалният източник се намира в Западна промишлена зона. Дежурният бакелит е бил усетен на 7 октомври на различни места в града и отново съобразно вятъра тогава се предполага, че замърсителят се намира в Източната промишлена зона или Индустриалния парк. На 10 и 15 октомври са постъпили множество сигнали за остра миризма на пушек, вероятно от запалените стърнища в Румъния. На 22 октомври пък гражданите са сигнализирали неколкократно за неприятна миризма на химия и пушек, която люти на очите и кожата. Спрямо посоката на вятъра се предполага, че потенциалният източник се намира в Източната промишлена зона, Индустриалния парк или Румъния.
Авторите на картата предлагат и редица мерки, които трябва да се предприемат за повече контрол. Сред идеите им е да се въведе денонощен мониторинг чрез камери, които следят потенциалните замърсители, изграждане на мрежа от датчици в града, поставяне на екофилтри на всички предприятия, редовно миене на улиците, отпадане на въглищата като средство за отопление, насърчаване на алтернативния транспорт и използване на мобилна станция за мониторинг на въздуха.
Активистите смятат още, че при вълна от сигнали е редно да се предприеме план за действие. Така например при 5 подадени сигнала в рамките на час, според тях трябва да се анализира тяхното естество и да се очертае зона, откъдето вероятно идват. При необходимост може да се използва дрон за заснемане на ситуацията от въздуха. А след като източникът бъде засечен, да се предприемат незабавни мерки за спиране на производството до изясняване на случая, сезиране на прокуратурата и предприемане на действия от РИОСВ с цел недопускане на бъдещо замърсяване.
Кой замърсява въздуха на Русе, е една от най-големите загадки в града. В края на миналата седмица пет институции - РЗИ, РИОСВ, Инспекцията по труда, общинската управа и областната администрация излязоха с общо заключение, че обичайно заподозрените индустриални предприятия не носят отговорност за това. Вероятно миризмите идват от горене на гуми, кабели и битови отпадъци, сочи докладът. Възниква въпросът колко гуми и кабели трябва да се запалят едновременно, за да обгазят града и няма ли това да се забележи от никого? И защо няколко миризми натрапчиво се редуват? Вероятно една вечер се горят гуми, друга кабели, трета битови отпадъци, а четвърта масово преливат септични ями.