Оперетата "Българи от старо време" по повестта на Любен Каравелов за първи път ще стъпи на сцена в Русе, а билетите за премиерата й на 24 октомври вече са разпродадени. Спектакълът със специалното участие на Николай Урумов и танцов ансамбъл "Кукери" обещава да пресъздаде сблъсъка на патриархалния свят с този на младите хора и да припомни пълноценния копривщенски говор и български език, какъвто вече рядко се чува.
"За мен това е христоматийно произведение, тъй като още в читалището в Балчик, където направих първите си крачки на сцената, играх Павлин. Тогава още бях с коса и тъкмо набола брада. Калпазанин, в когото учителите така и не повярваха. А по-късно в Русе за първи път помирисах истинския театър. Така че оперетата за мен ще е не просто връщане към миналото, а и пътуване в личното ми време назад, но вече с друг поглед и усещания", каза специалният гост Николай Урумов, който ще влезе в ролята на Хаджи Генчо.
Режисьорът Аделаида Якимова сподели, че за нея е предизвикателство работата по постановката, тъй като в нея се говори повече, отколкото се пее, за разлика от традиционните оперни спектакли. 
Включих герой-разказвач, но запазих красивия и звучен език на Любен Каравелов, тъй като няма как подобно произведение да се осъвремени, посочи Якимова. 
Диригентът Владимир Бошнаков предрече, че оперетата е обречена на успех, тъй като винаги пълни салоните в другите градове и събужда българското у хората. А Владимир Маринов, който ще влезе в ролята на дядо Либен, обърна внимание на гениалната музика, която според него не отстъпва на тази на Бродуей, където самият той е пял.
Директорът на операта Иван Кюркчиев припомни премиерите, които ще съпровождат 70-тия юбилеен сезон.
На 27 ноември ще се играе "Травиата", а през януари по повод спектакъла "Парижки живот", който досега не е правен в Русе, пристига екип от Париж. "60-годишният юбилей на Мартенски музикални дни догодина ще бъде открит с Деветата симфония на Бетовен, макар досега традиционно да закривахме фестивала с нея. През май ще бъде премиерата на "Княз Игор", а краят на сезона ще поставим с "Ловци на бисери", заяви Кюркчиев.