19 са подадените жалби в Общинската избирателна комисия за нарушения на правилата при провеждането на предизборна агитация. Това прави комисията в Русе рекордьор по депозирани жалби в страната след София. За сравнение - в Бургас и Пловдив има постъпили по 8 жалби, във Варна - 4, в Стара Загора, където има сходен на Русе брой секционни избирателни комисии, са подадени 3. Това стана ясно на вчерашната пресконференция на председателя на ОИК Русе Николай Братованов, който подчерта, че предизборната кампания тече доста оспорвано.
По жалбите от ОИК са се произнесли веднага, като една четвърт от тях са оставени без уважение. При другите са открити нарушения, като най-често те са за агитационни материали на неразрешени места и са дадени насоки за премахването им. От всички жалби само една е депозирана в ЦИК и тя е от партия "Възраждане", като в нея се твърди, че конферентната зала на Канев център, която е част от Русенския университет, е използвана за предизборно агитационно мероприятие от кандидат за кмет. Жалбата е отхвърлена, тъй като в залата се провеждат различни мероприятия и не е учебно заведение. Тя е неоснователна и недоказана, а ЦИК потвърди решението на ОИК, каза още Братованов. 
Общинската избирателна комисия в Русе отправи призив към политическите сили да не уронват доброто име на кандидатите за кметове и за общински съветници и да спазват правилата на Изборния кодекс. Братованов отбеляза, че има тенденция за фалшиви новини по сайтовете, като в тази връзка има и една подадена жалба, свързана с кандидата на ГЕРБ в Тетово, по която ОИК предстои да се произнесе.