Намалена присъда от 3 години затвор при общ режим чу на първа инстанция 54-годишният Евгени В., който бе обвинен в укриване на данъци в размер на над 421 000 лева. Присъдата дойде, след като бизнесменът и защитата му поискаха съкратен процес и си издействаха облекчено наказание. Решението може да се обжалва.
Провиненията на Евгени са от периода септември 2012 - май 2013 година. Справка показва, че тогава той е бил в ръководството на фирма, която официално е вписана в Търговския регистър като производител на дограма. Оказало се, че престъпното му поведение далеч не е инцидентно, тъй като той вече има присъда от Разградски съд по същите параграфи - за неплащане на данъци.
С иск за обезщетение в делото се включиха и от НАП, които изтъкнаха, че налозите все още не са погасени.
Самият бизнесмен получи възможност лично да прочете обвинителния акт срещу него, тъй като досега не е бил откриван от органите на реда и с него е контактувано единствено чрез адвоката му. Именно защитата му изтъкна, че мъжът не е съвсем наясно за какво го съдят, тъй като имал здравословни проблеми и доказано депресивно разстройство.
В крайна сметка съдът на първа инстанция прецени, че справедливото наказание за бизнесмена е 4 години и половина затвор, но заради бързото разглеждане на делото го намали с 1/3 до 3 години. Отделно го осъди да плати 421 035 лева на данъчните плюс натрупаните лихви от 2013 година.