"Хората имаме недостатъка да подценяваме шофьорската професия. Това се е превърнало в нещо рутинно. Когато излизаме от вкъщи никой не си мисли, че ще направи катастрофа или ще има тежка ситуация на пътя". Това коментира в предаването "Здравей, България" автомобилният състезател Димитър Илиев.

Той обясни, че телефонът се е превърнал в епидемия. Ползването му по време на шофиране е толкова опасно колкото и високата скорост. Доскоро основната причина за катастрофите беше превишената скорост, сега телефоните я изместиха в тази класация.

По думите му вероятната причина за тежката катастрофа между Търговище и Антоново, при която загинаха петима души вчера, е грешка в преценката на единия от участниците в нея.

„Има яснота кой е виновен. В момента се води досъдебно производство и процесуално-следствени дейности. В произшествието участват два автомобила – единият се движи в посока София – Варна, а другият от Варна към София. Вторият автомобил навлиза в лентата за насрещно движение. По незнайни за нас причини рязко променя посоката си на движение и удря челно другата кола. Водачите на двата автомобила бяха с обезопасителни колани. Взета им е кръвна проба за алкохол. Децата са били в детски седалки”, обясни Главен инспектор Иван Стефанов, началник сектор „Пътна полиция” – Търговище.

„Огледът е направен от разследващия полицай на РУП – Търговище. Ще бъдат извършени необходимите процесуално-следствени действия, с които да се установят причините за катастрофата. Ще бъде проведено обективно и всестранно раследване”, каза Диляна Стоянова, окръжен прокурор на Търговище

Според началника на полицията в Търговище участъка, в който е станал инцидента, не се характеризира с концентрация на ПТП. Въпреки това там се периодично водачите се проверяват за превишение на скоростта. По думите му камерите за видеонаблюдение в района имат много добър превантивен ефект.