Строителните дейности по поредния участък от модернизацията на булевард "Липник" - южното платно от кръстовището на "Олимп" до кръстовището при Мол Русе, са на финален етап. Екип на "Утро" видя, че машините за асфалтиране са на обекта и по тъмно, като се работи изключително активно.

Движението по реконструираната отсечка ще бъде пуснато до четвъртък, като след това ремонтните работи ще продължат по северното платно. По него частично ще бъде затворена едната лента, докато се ремонтират бордюрите и тротоарите. Предвижда се, ако времето позволява, до края на годината да бъдат готови и двете платна. Това казаха от управата на русенската фирма „Пътинженеринг“, която изпълнява модернизацията на един от най-натоварените и критични участъци в Русе. Те отбелязаха, че рехабилитацията на булеварда се прави на етапи, за да се създават възможно най-малко неудобства за гражданите. 
От фирмата, която е ангажирана и с обновяването на улица „Потсдам“ и свързването й с бул. „България“ и „Липник“, увериха, че се прави такава организация на движението, с която да се пречи възможно най-малко. Ремонтните дейности по двата обекта се стиковат, но ще се наложи за около десет дни да бъде затворена за движение и „Потсдам“. В момента там се работи в два участъка - от кръговото кръстовище с ул. „Тулча“ и от новоизградения участък на кръстовището с „Михаил Арнаудов“, като частично отсечката от „Плодекс“ до бившия хлебозавод е затворена за движение. Ще се прецени дали от събота, или от понеделник, както и кое платно ще бъде затворено за движение. 
След като приключат планираните строителни дейности по „Потсдам“, ще се наложи за около две седмици северното платно по „Липник“ - от „Олимп“ до мола, да бъде затворено. Както е известно, модернизацията на „Липник“ стартира през лятото с участъка между кръстовищата на „Ялта“ и „Олимп“, като успоредно с това беше направен нов отводнителен канал между ул. „Дебър“ и „Мъглиж“, който да реши проблема с вечното наводняване под жп надлеза при всеки по-обилен дъжд. 
Необходимостта от подобряването на транспортно-техническите характеристики на булеварда възникна след ремонта на Кръговото кръстовище и пробива „Кауфланд“. Целта е да се елиминират задръстванията и да се намалят пътнотранспортните произшествия. Модернизацията на 4300-метровата отсечка е за малко над 5,6 млн. лева. Парите идват по съвместен проект между общините Русе и Гюргево по трансграничната програма. За отводняването на жп надлеза в участъка от „Дебър“ до „Мъглиж“ общината получи подкрепа от регионалното министерство.
Модернизацията на следващите отсечки по „Липник“ в посока КАТ ще продължи през 2020 година. 
Що се отнася до реконструкцията на „Потсдам“, там целта е да се облекчи натовареният трафик и да се подобри транспортното обслужване в Източна промишлена зона. Ще се създаде удобна връзка на междуселищния транспорт от кръговото кръстовище на ул. „Тулча“ и „Потсдам“ с Автогара Изток и с пътния възел бул. „България“-бул. „Липник“. По този начин ще се разтовари „Липник“, градският транспорт ще се движи по-бързо и ще се избегнат задръстванията в района. За поредните два етапа от обновяването на отсечката са заделени над 2,4 млн. лв, от които близо милион бяха отпуснати от Министерски съвет в края на миналата година.