За три часа дамите от сдружение "Заедно си помагаме" влязоха вчера в ролята на художници и създадоха свои собствени картини. Те участваха в специфичното артистично занимание "Рисуване и чаша вино", което се провежда в кафе-библиотеката на Буда хаус на улица "Добруджа" 6. Пред стативите жените, борещи се с коварната диагноза рак, рисуваха "Раходка с колело", като така отбелязаха световния месец за битка с рака на гърдата. Инициативата всъщност е благороден жест към сдружението на онкоболните от организаторите на арт заниманието.  
В дружелюбна обстановка, под звуците на приятна музика и следвайки задължителните напътствия на художника Марио Петров, жените се потопиха в света на изкуството, след което отнесоха със себе си своите творби. Те успяха да се откъснат от грижите и проблемите, да изпитат нови емоции и да научат интересни неща. 
"Сдружение "Заедно си помагаме" е регистрирано през януари, а от юни клубът ни започна дейността си, благодарение на дарители в лицето на "Еконт", фондация "Направи добро за непознат", "Ергодизайн", които ни помогнаха с обзавеждането, и подкрепата на фризьорски центрове Нина Йорданова, които за артистичното събитие специално ни изработиха и подариха тениски с логото на сдружението. В клуба се провежда арт терапия, срещи със специалисти, разговори с психолог, йога, гиманистика, благотворителни мероприятия. Целта е жените с диагноза рак да намират подкрепа, да си помагаме един на друг, да се забавляваме и да се откъснем от тревогите", обясни зам.-председателят на сдружението Лили Папазян. 
В международния месец за борба с рака на гърдата от сдружението призовават дамите да си правят профилактични прегледи. Много жени неглижират себе си, но от голямо значние в битката с болестта е навременното й откриване, подчерта Папазян. 
"Запознах се с Лили Папазян на едно наше събитие и решихме да подкрепим тяхната кауза, като за нас е чест и удоволствие дамите да ни гостуват. Сбирките "Рисуване и чаша вино" са арт терапия, която те ще усетят и бихме се радвали отново да ни посетят. Те са предвидени за хора без познания по рисуване, не са за професионалисти, а идеята е посетителите да се освободят от напрежението, от негативната енергия", сподели Деяна Денева, която е инициатор на артистичното забавление.  
В края на събитието жените от сдружение "Заедно си помагаме" пуснаха розови балони в знак на съпричасност с починалите от рак.