Македония категорично продължава по европейския път. Основателно е разочарованието, защото ние изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори. Договорите с България и Гърция ще бъдат изпълнявани, защото те са в основата на добросъседските ни отношения.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в извънредно обръщение, след като стана ясно, че Франция е блокирала започването на преговори за присъединяване към ЕС.

Държавният глава съобщи, че в неделя 20 октомври под негово ръководство ще се проведе лидерска среща за анализ на новата ситуация. Според Пендаровски в момента е най-важно всички заедно да демонстрират единство и да препотвърдят безалтернативността на евроатлантическата интеграция на Македония.

„Македония е категорично европейска страна и тя принадлежи на Европа. В Обединена Европа има място за всички, включително и за Македония“, заяви президентът.

Той изрази съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС не съответстват на оправданите очаквания на Македония и не са в съответствие с предишни заявления на самия Европейски съюз.

„Разбираемо е, че в такива моменти много хора са разочаровани, но трябва да погледнем трезво на новата реалност.
Нито едно политическо решение не е завинаги. Нито едно развитие на събитията не е окончателно.
Преди да вземем решение, какво ще правим по-нататък, трябва да отговорим на въпроса, защо са взети такива решения, различни от онези, които ние очаквахме.
Няма спор, че изпълнихме всички условия за начало на преговорите, което беше констатирано на предишната среща на Съвета през юни. Тогата без забележки беше направено заключението, че по технически причини, свързани с току-що приключилите избори за Европейски парламент, решението ще бъде взето на срещата на върха през октомври.
Цялата информация, с която разполагахме преди и по време на срещата, говорят за концептуални различия между основните държави-членки на ЕС по отношение процеса на разширяване. Част от тях са свързани с методологията на водене на преговорите за присъединяване.
Моята позиция е, че предложенията за надграждане на методологията са добре дошли, защото общата цел е да бъдат осигурени положителни промени, които трябва да бъдат извършени по време на процеса.
На заден план на всички преговори можеше да се чуят и разсъждения за изграждане на различни отношения на ЕС с държавите от нашия регион, различен от пътя, който извървяха всички предишни кандидати за членство.
Тези дилеми засягат същността на европейската идея. А тя е, че всички държави от континента, след като изпълнят критериите, имат право на пълноправно членство в Евросъюза.
Идеята за Обединена Европа е право на всички европейци и никой не може да им го отнеме.
Ние сме европейска държава и имаме право да бъдем част от общия европейски дом.
Нашата държава има много искрени приятели и съюзници в Европа. В такива моменти, когато някои от нас са поставени на изпитание, искам да заявя ясно, че нямаме неприятели в Европа. Има само държави със своите специфични национални интереси, които те защитават и в това няма никакъв проблем.
Свидетели сме, че голяма част от държавите се бореха и се борят за нашите интереси, както се борят за собствените си национални интереси. Тяхната подкрепа е искрена, в което се убедих по време на моето посещение в Брюксел, Берлин, Виена и Любляна.
Убеден съм, че всички те ще продължат да ни подкрепят, независимо от развитието на събитията в бъдеще.
Сега е най-важно ние самите още веднъж да потвърдим позициите си по отношение на евроатлантическата интеграция, която няма друга алтернатива.
Членството в НАТО скоро ще бъде факт, а членството в ЕС вече няма да бъде задача само на едно правителство, на един парламент или един президент.
Убеден съм, че ако мислим доброто на нашата държава, единственият начин, имайки предвид заобикалящата ни действителност, е да бъдем още по-решителни при трансформацията на нашето общество.
Ние не трябва да бъдем само формални членове на Евросъюза, а реално да приемем ценностите и да ги прилагаме в ежедневието си.
Реформите в много области, особено функционирането на правовата държава, трябва да продължат по-интензивно. Борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта не са само условие за евроинтеграцията – те трябва да станат национални стандарти.
Независимо от заключенията на Съвета на ЕС, подписаните договори с нашите съседи България и Гърция трябва да продължат да бъдат прилагани, тъй като те са основа за развитие на добросъседски отношения, на регионално сътрудничество и стабилност.
Македонският президент обяви, че на 20 октомври ще се проведе лидерска среща с ръководителите на най-големите политически партии, с които ще обсъдят бъдещето на държавата.
Сега не е време за разочарование и апатия, а за повторно обединение около бъдещето на страната и на бъдещите поколения.