В 5 града концентрацията на прахa e над допустимото

Слънцето в петък отново ще грее в цветовете на есента над почти цялата страна. До обяд около водоемите, в низините и котловините ще е мъгливо. Температурите следобeд ще са между 22 и 27 градуса. В планините – приятно слънчево време на повечето места. В Родопите, Рила и Пирин около и след обяд ще има по-значителна облачност с вероятност от незначителни превалявания на изолирани места. Температурите в най-топлите часове – от 12 градуса по високите части до към 17 в ниското.

Черноморието ще осъмне с мъгли, които ще се разсеят до обяд с тенденция за слънчев и тих следобед. Температурите там  ще бъдат между 19 и 22 градуса. Градусите ще са по-високи в южната част на крайбрежието.

Липсата на вятър и мъглите създават условия за задържане на замърсителите в атмосферата. Рано сутринта в петък градовете, в които бяха измерени стойности на фините прахови частици над нормите са Видин, София, Враца, Русе и Пловдив. Данните са от портала за чистотата на атмосферата в реално време "Air Quality Index" на Европейската комисия.

Тихото време в следващите дни е предпоставка замърсяването да се запази в този диапазон.

Промяна в ситуацията на Балканите не се очаква в следващите дни. Регионът е под влиянието на зона с високо атмосферно налягане. Раздвижване на атмосферата се очаква чак в дните около и след изборите. До тогава – хладни предиобеди с температури около 10 градуса и слънчеви следобеди, в които термометрите ще гонят 25-26 градуса.