"Да работим и да се грижим и да помагаме на ближния си. Затова Господ ме е докарал да дойда отново в моя роден край и да помогна каквото мога, и то не е първи път, няма да бъде и последен път. България отдавна вече е разбрала, че има приятел в Канада. България винаги ме е уважавала и съм винаги добре дошъл в тази страна, макар че и аз съм правил грешки, когато е трябвало да бъда тук, не съм бил тук, но от друга страна мисля, че съм си платил греховете", сподели с дълбоко вълнение бизнесменът Игнат Канев след поредния си щедър жест към Русе. 
С дарение от 500 000 лева на благотворителната му фондация отделението по хемодиализа в Университетска болница "Канев" влезе в 21 век. В знак на признателност болничното ръководство даде на ремонтираната база името на съпругата на дарителя - Димитринка Канев.
Здравното министерство също подкрепи инициативата и отпусна 600 000 лева за най-съвременна апаратура. Така отделението надгражда нивото си на компетентност, което и досега беше най-високото в областта - трето.
Ремонтираното и модерно оборудвано отделение бе открито от Игнат Канев и здравния министър Кирил Ананиев.
А думите на родения в Горно Абланово и достигнал върховете на бизнеса в Канада филантроп, че дадените за по-добро лечение на страдащите от бъбречни заболявания хора от Русе и региона не са последната помощ, бяха облечени в конкретика от самия него.
"Болницата има нужда от една линейка с модерна апаратура и електронни съоръжения в нея, които да са в полза на превозваните болни. Вече съм закупил такава кола в Канада и в най-скоро време тя ще бъде при вас, а когато в нея влезе пациент, смятайте, че той вече е в болницата заради модерните електронни съоръжения в нея", каза Игнат Канев и се подписа на приготвения за целта чек за дарението.
"С тази ваша инициатива и с този жест вие, господин Канев, дарявате живот, защото при срещите ми с нашите пациенти с бъбречни проблеми съм чувал как хора, които вече 20 години са на хемодиализа, казват "На мен ми се живее". Това, което направихте вие с реконструкцията на това отделение и министър Ананиев с финансирането на средства за апаратурата, ще даде надежда и живот на много хора. Благодаря на вас, съпругата и на двете ви дъщери, че се грижите за нашата болница, защото понякога кравайчето е повече от торба със злато", каза в словото си изпълнителният директор на болницата Иван Иванов. 
След това подари на Игнат Канев плакет на УМБАЛ "Канев", както и албум със снимки за всичко, което строителният предприемач е направил за болницата.
Думи на признателност Иванов отправи и към министър Кирил Ананиев, както и към собственика на "Мегахим" Пламен Великов и към управителя на "Гораинвест" Валентин Новаков за дарените два апарата за хемодиализа.
"Поздравявам ви за церемонията по откриване на ремонтираното диализно отделение. Тази болница е създадена през далечната 1865 година и сега, като университетска, е една от водещите болници в региона, която обслужва не само Русенска област и много други наоколо. Естествено, че диализното отделение е едно от водещите в тази болница и единственото с трета степен на компетентност. Това ми дава основание да вярвам, че хората, които се лекуват в него, ще получат най-доброто, необходимо за тяхното здраве. Хората, които обичат България, с благородство помагат на българското здравеопазване, макар и от чужбина", посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Горно Абланово почита с
музей именития си съселянин

Благодарността си за добрите дела на именития си съселянин ще засвидетелстват и хората от Горно Абланово, които утре тържествено ще открият посветен на живота му музей. Церемонията ще започне в 13 часа пред местния Канев Център - читалище "Пробуда 1924 г." със спектакъла "Един есенен ден от миналото" на местни самодейци.
Музейната експозиция "Игнат Канев" е създадена по концепция на проф. Николай Ненов и Димитър Липовански. Серия постери разказват невероятната история на българското момче, тръгнало към далечната Америка едва на 14-годишна възраст, за да се превърне в един от преуспелите бизнесмени и филантропи на Канада.
Събрана е и дигитална колекция от разкази от първо лице на самия Игнат Канев и неговата фамилия, аудиовизуални и печатни медийни публикации от България и Канада, архивни фотографии и документи.