Невинен - чу на първа инстанция шофьор на "Опел Мерива", който бе обвинен в тежка катастрофа, след която млад мъж бе в кома и с опасност за живота. Спорният казус обаче стигна до разглеждане и пред по-горна инстанция, където състав на Окръжния съд бе категоричен, че водачът трябва да понесе отговорност и му прочете тежка присъда - 3 години и половина затвор при общ режим и 6 години забрана да сяда зад волана. Взета му бе и мярка, макар и най-леката - подписка. И тази присъда обаче не е окончателна и може да се обжалва. 
Случаят е още от 2 декември 2016 година, когато на кръстовището пред бизнес център "Авко" на бул."Липник" и "Иван Ведър" 26-годишен пешеходец с психично разстройство от аутистичния спектър решил да пресича оживения участък. Не съобразил обаче, че светофарът за минувачите свети червено и забранява преминаването. Според очевидци пресякъл дори и извън самите очертания на зебрата, където обичайно минават пешеходците, и то неведнъж, а неколкократно и без видима причина като прекосявал цялото платно на натоварения булевард. Във фаталния момент при поредното му пресичане светофарът пропуснал движещия се по бул."Липник" в посока центъра "Опел". Шофьорът карал с 46 км/ч в средната лента, а вдясно се движил товарен автомобил, който ограничил видимостта на водача на колата. Успял да види пресичащия по-малко от 2 секунди, преди да го удари, което реално не му позволило да реагира. Ударът бил неизбежен, много тежък, а последствията от него - опасни за живота на аутиста, който получил сериозни травми на главата и мозъка. По-късно станало ясно, че водачът е шофирал посред бял ден пиян - кръвната проба отчела 2.51 промила алкохол. За катастрофата с тежко пострадалия пешеходец той бе предаден на съд с обвинение, че е погазил закона по 5 параграфа.
Районният съд на първа инстанция бе категоричен, че произшествието е било непредотвратимо. Дори и трезвен, шофьорът не е можел да види пресичащия на червено мъж заради товарния автомобил, който пречел на видимостта му встрани. Психичното заболяване на блъснатия не е било разпознаваемо на външен вид, а дори неговият баща, който влезе в ролята на частен обвинител, заявил пред съда, че болестта не влияела на придвижването и физиката на сина му, отчетоха още магистратите и напълно оправдаха шофьора.
На противоположното мнение се оказаха съдиите от горната инстанция, които наказаха сурово пияния шофьор за тежката катастрофа. Техните мотиви обаче тепърва предстои да станат ясни.