Малко над 60 000 здравноосигурени русенци са минали на профилактични прегледи от началото на годината, съобщи за "Утро" директорът на здравната каса в Русе Калоян Копчев. Това са едва 40% от всички 148 000 човека в областта, които имат здравни вноски и лични лекари. Според Копчев до края на годината през профилактични прегледи ще минат не повече от половината от всички здравноосигурени, както беше и през миналата година, когато на профилактика се явиха 74 000 души.  
Средствата за профилактични прегледи са осигурени.  

Остава пациентите да отидат при джипитата си, за да се прегледат и изследват. В противен случай те подлежат на глоба, като за това нарушение санкциите са от 50 до 100 лева, а за повторно неявяване глобите скачат два пъти. Досега обаче няма данни за санкционирани и това, наред с ниската здравна култура, обяснява масовото нехайство.
Профилактиката е важна за ранно откриване на социалнозначими и масови болести като диабет, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, но много от нашите съграждани търсят лекарите си само при възникнал здравен проблем, каза още Копчев. 
Думите му се потвърждават и от статистиката, според която личните лекари са регистрирали 144 000 посещения през първите девет месеца на годината, като в 98 000 случая пациентите са били насочени към специалист. 
До момента здравната каса в Русе е издала уникални кодове за достъп до личните електронни здравни досиета на 3000 души. Най-възрастният след тях е жена на 96 години. 
Досието съдържа цялата информация за лечение на всеки здравноосигурен пациент, както и ползвани медикаменти и извършени изследвания за последните 10 години. Така че, ако някой открие несъответствие в предоставената му медицинска помощ, може да сигнализира в здравната каса. През миналата година от сигнали за надписани в здравните досиета медицински дейности бяха прекратени договорите на трима специалисти, посочи шефът на касата.