Капитанът на българския национален отбор Ивелин Попов призна, че се чувствам засрамен от расистките скандирания и нацистски поздрави на наши привърженици срещу Англия в понеделник. Европейската квалификация в София бе прекъсната на два пъти заради обидите, насочени към тъмнокожите играчи на „трите лъва“, в частност Тайрън Мингс, който дебютира с екипа на представителния тим.

България отнесе санкции от УЕФА заради инцидентите, а президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка. Капитанът на „трикольорите“ се присъедини към министър-председателя Бойко Борисов и разкри, че е отвратен от поведението на българските фенове. „Разбира се, че се чувствам засрамен от расистките скандирания“, започна полузащитникът, който има 88 мача за националния отбор.

Играем 11 срещу 11, цветът няма значение, не е проблем, всички сме еднакви. Ние сме едно голямо семейство във футбола, всички ние може да спрем тези проблеми, ако сме заедно. Беше важно да бъда откровен, защото това е глобален проблем за всички, за нашата федерация, за Англия и ако те бяха отправили още расистки скандирания, вероятно мачът нямаше да приключи. Щяхме да бъдем наказани и това не е добре за българския футбол, защото си създаваме лоша репутация. Гневът им бе разбираем, защото резулатът на почивката беше 4:0, казваха ми „не говори с нас“. Но когато поговорих с тях, те ме разбраха и мисля, че през второто полувреме ситуацията беше по-добра“, сподели още той.

Това трябва да спре. В тази държава има отбор като Лудогорец, който разполага с играчи от различни страни, никога не съм чувал за този проблем в българското първенство и не мога да разбера защо се случи в понеделник при положение, че много привърженици са фенове на английския футбол. Има фенклубове от Челси, Ливърпул, Манчестър, това е невероятно и не знам защо се случи. За мен е изненадващо. Във всеки голям град имат фенклубове, както и в София, те имат няколко фенклуба за всеки голям клуб“, завърши Попов.