Предприемачът и филантроп Игнат Канев ще отреже лентата на обновената пациентска част на отделение "Диализно лечение" в Университетска болница "Канев", което е направено със средства, дарени от едноименната благотворителна фондация. На официалното откриване утре ще присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Отделението по диализно лечение в университетската болница е единственото с най-високото трето ниво на компетентност в областта и в момента обслужва 143 болни с бъбречни проблеми на 24 диализни поста. Проектът за разширяването и модернизирането му бе изготвен през миналата година. Наред със създаването на съвременни условия за диализните процедури в отделението бе обособено и помещение за диализни процедури на пациенти с хепатит С и В. За целта фондацията на Игнат Канев дари 500 000 лева. Паралелно с това беше извършено и цялостно подновяване на апаратурата и оборудването, за което Министерството на здравеопазването подсигури 600 000 лева. С тях са закупени 22 апарата за хемодиализа, една водоочистваща система, осем електрически хемодиализни стола и 16 електрически легла. Допълнително със средства от собственика на "Мегахим" Пламен Великов и управителя на "Гораинвест" Валентин Новаков бяха закупени още два апарата за хемодиализа. 
Това е четвъртият безценен жест към болницата на фондация "Игнат Канев", с което даренте средства вече са близо 2 милиона лева. През септември 2016 година бе открита детска площадка в двора на болницата. Година по-късно бе открито и новото детско отделение с два сектора на имената на дъщерите на родения в Горно Абланово предприемач Ана-Мария и Кристина Мария. През септември 2018 година бе открито и новото отделение по трансфузионна хематология.