Как се е снимало на кинолента и се е монтирало ръчно, как са се правили финалните надписи в телевизията, които преди години са писани на ръка и са се въртели, и как са се усъвършенствали телевизионните камери и звукозаписните устройства от началото на телевизионния център в Русе през 1972 година досега. Това ще могат да видят русенци в изложбата "Хората и техниката в телевизията - от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет", която днес ще бъде открита в зала "Батенберг" на Историческия музей. Тя е посветена на 60-ата годишнина на БНТ и показва какъв е бил русенският принос през тези години. В изложбата са показани над 100 експоната, като сред най-ценните са студийни камери "Бош" и "Томсън", магнетофон и тонколона "Награ", звукова маса "Тесла", видеомиксери и конвертор PAL Secam. 
"През лятото разчиствахме складове и помещения в Регионалния телевизионен център, откъдето излезе ценна техника, която през годините е заменяна с по-нова. Решихме, че може да направим музей на телевизионната техника, който да обособим на последния етаж в едно старо студио, което да оборудваме с всичко необходимо. Започнахме да работим, но намирахме още и още техника. В един момент си казахме, че тази ценна техника трябва да я видят повече хора. Това са уникални експонати от зараждането на телевизионното излъчване в Русе", разказа директорът на Регионалния телевизионен център Калчо Петков.
60-ата годишнина на БНТ се оказва чудесен повод за съвместната инициатива на телевизионния център и Регионалния исторически музей. Датата на откриването на изложбата - 16 октомври, е символична и е свързана с това, че преди осем години БНТ 2 започна да функционира като канал, от който е част и регионалният център. 
Освен двете много стари студийни камери, посетителите на изложбата ще видят репортажни камери, монтажни пултове, много от материалите, които телевизионният център има през годините. Ще бъдат показани и първите кубчета, които се слагаха на микрофоните и как се е сменяло логото на БНТ. Експозицията представя също и съвременните носители на образи и картини.
"Скоро в телевизионния център идваха колеги от френската телевизия, които снимаха филм за Русе, и когато ги разходих из студиото и видяха старите камери, просто ахнаха. Така съхранена техника не се вижда навсякъде. В тази връзка искам да благодаря на всички стари колеги, които са я запазили", каза още Петков. На откриването днес са поканени и вече пенсионирани оператори, които ще си спомнят техниката, с която са работили и ще разкажат интересни моменти. 
Изложбата "Хората и техниката в телевизията - от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет" ще остане в русенския музей до края на годината. След това експонатите ше бъдат върнати в Регионалния телевизионен център и ще бъде реализирана идеята за музей на телевизионната техника.