Пети различен от досегашните четири съдебни състава ще разглежда съдебния спор между бившия областен управител Румен Януаров и прокуратурата. Става въпрос за делото, заведено от него още през ноември 2013 година, с което поиска да бъде обезщетен със 7000 лева. Поводът - дискриминация по вина на държавното обвинение, тъй като покрай водено срещу него разследване за измама и ощетяване на бюджета, което по-късно беше прекратено, бил принуден да качва стъпала, макар да се движил с патерици заради претърпяна операция. Причината - следственият отдел нямал асансьор и трябвало с акробатични движения да преодолява препятствията по пътя до следователския кабинет.
Сагата се точи вече шест години, а смущаващата й продължителност се дължи и на смяна на правната уредба.
Делото първоначално стартира в Районния съд, където на Януаров бяха присъдени 1000 лева компенсация, но след обжалване Окръжният съд прекрати делото, тъй като по закон подобни спорове вече се решавали в Административния съд. Така в административна съдебна зала в Русе още в началото на 2016 година магистратите прецениха, че той заслужава скромните 300 лева обезщетение. Последва обжалване пред Върховния административен съд, който е традиционно затлачен с дела и докато разгледа казуса, законът отново се смени. През април тази година върховните съдии са отсекли, че подобни спорове са със сменена подсъдност и делото трябва да стартира отначало в Районния съд, тъй като той е компетентен.
Това стана вчера, но заседанието бе отложено за декември, тъй като съдът изиска Януаров и защитата му да представят всички доказателства и документи, които желаят да ползват.