Сиво-кафява пелена и дим. Това видяха вчера сутринта през прозорците си или на път за работа русенци. Други с раздразнение се оплакваха как за пореден път цяла нощ градът е бил обгазяван с коктейл от химични аромати, а задушливите зловония са се усещали чак до късната сутрин.                    
Особено ясно пелената с неясно съдържание е била видима за жителите от по-високите квартали като „Дружба“ и „Чародейка“. Хората там са били потресени от случащото се в „Здравец“, „Родина“, „Възраждане“ и центъра, тъй като са имали поглед отгоре и са виждали в какво са потънали кварталите. Видеоклип запечата красноречиво гледката, което доведе до коментари как вече дори виждаме това, което дишаме.
За пореден път хората заявиха, че чашата на търпението им е преляла и искат конкретни действия от  институциите. За пореден път обаче ответна реакция липсваше. Затова се появиха и призиви за символичен протест под наслов „Маски за децата в Русе“. Организаторите приканват родителите да изпратят децата си на училище в сряда и четвъртък с маски, да ги снимат и публикуват във фейсбук, за да може проблемът да стане видим и широко разпространен.
Част от кандидатите за кметове обещаха спешни мерки и недопускане на подобни притеснителни за здравето гледки, ако застанат начело на общината.
Общинският съветник д-р Теодора Константинова съобщи във фейсбук, че лично е разговаряла с представители на РИОСВ, които са я уверили, че са взети проби за анализ.
Сутринта над града се наблюдаваше природното явление мъгла, категорични бяха от РИОСВ, след като „Утро“ попита какво са предприели около общественото възмущение заради стряскащата сутрешна гледка. От екоинспекцията обясниха, че тепърва се очакват подобни мъгли в ранните часове на деня и това не е повод за притеснение. 
Завишени нива на атмосферни замърсители като азотни оксиди и фини прахови частици е отчела станцията във „Възраждане“ рано във вторник. Не са превишени обаче средночасовите и средноденонощните им норми, написаха по-късно в съобщение от РИОСВ.
Между 6 и 8 часа сутринта е имало регистрирано повишаване на фините прахови частици 2.5 микрона, но изглежда няма как да се измери колко сериозно е било то. Причината - за този замърсител има въведена единствено средногодишна норма от 25 микрограма на кубичен метър. Което провокира въпроси защо въобще подобен показател се изследва.
„Оплакванията за неприятни миризми през последните седмици се дължат на традиционни земеделски и битови практики в сезона. Съчетано с настъпващата есен и мъглите по поречието на големите водни обекти се създава предпоставка за недобро разсейване и задържане на атмосферните замърсители над приземните слоеве, какъвто бе случаят тази сутрин“, твърди още в официалното си съобщение РИОСВ.
Иначе през нощта до вчера на обед са подадени 11 сигнала от граждани. Не един или двама души обаче се оплакаха, че не виждат смисъл от подаването на сигнали в екоинспекцията, защото резултат няма. А понякога нямало и кой да вдигне телефона.