Русенският университет ще е домакин за трета поредна година на най-голямия хакатон в света - International Space Apps Challenge, организиран под егидата на НАСА. Технологичното състезание ще бъде тази събота и неделя, като то се провежда едновременно в над 200 града в целия свят. В България то включва също София и Бургас, като в Русе откриването е в събота от 10 часа в зала „Сименс“ в университета. В състезанието участват хора от всякакви възрасти и с различни професии, които индивидуално или в екип имат възможността да предложат иновативни решения на актуални проблеми и предизвикателства. То е насочено към всички, които се интересуват от авиация и космонавтика, информационни технологии, роботика, климатология, геология и други области от света на науката и технологиите. 
Желаещите да участват трябва да се регистрират в официалния сайт на събитието: https://2019.spaceappschallenge.org/locations/ruse/. Всеки участник се регистрира индивидуално, а в деня на откриването от НАСА ще активират възможността за създаване на отбори. 
Местно жури ще избере двата най-добри проекта, които ще продължат на световните финали и където ще бъдат оценявани от експерти на НАСА. Отборите, които представят 30-те най-добри проекта в света, ще имат възможността да присъстват на живо на събитие на НАСА - изстрелване на ракета, посещение в Johnson Space Center в Хюстън или друго.