Традиция е Дунав мост да се минава спокойно, след като се даде подкуп на граничните полицаи. Обикновено за бус тарифата е 20 лева, но ако вози много стока и е претоварен, стига и до 40 лева. Това го знам и от личен опит, и от случаи, в които са попадали мои приятели. Това заяви пред съда основният свидетел по делото срещу обвинените в корупция четирима граничари Невин А.
31-годишният мъж разказа, че търгува с плодове и зеленчуци, които купува от Румъния и продава на борсата в Русе. Обикновено вземал стока от селски производители, които не били регистрирани и затова нямал документи за превозвания товар. Именно тази неизрядност ставала повод за даване на рушвети на Дунав мост - след като нямал нито фактура, нито товарителница за караната стока, трябвало да замаже очите на униформените по някакъв начин. В противен случай го грозяла проверка от данъчните.
Става въпрос за случаи от лятото и есента на 2016 година, които бяха разследвани от Специализираната прокуратура, тъй като първоначалните съмнения бяха за организирана престъпна група. Впоследствие част от обвиненията паднаха и вместо до Специализирания съд, делото стигна до Окръжния съд в Русе.
Трима от сочените за подкупни униформени все още работят на граничния пункт, а четвъртият вече е извън системата. Двама от полицаите са обвинени, че 2 пъти са си поискали рушвет, а останалите двама - по веднъж.
"Трябва да почерпиш!", "А нещо за нас?", "Защо не си нагласил нещата?". Това, заедно с потъркване на пръстите на ръката и потропване с пръсти по бюрото, чувал Невин, докато пресичал Дунав мост, и всеки път заделял по нещо за граничарите, твърди самият той. Уличаващите данни били записани със скрити устройства, монтирани на елек, за които полицаите не подозирали.
Четиримата подсъдими обаче са категорични, че обвиненията са голословни. Вчера един от защитниците дори изтъкна съмнителни обстоятелства, при които е стартирало разследването срещу тях. Делото бе отложено заради настояване за разпит в зала на вещо лице.