Задържаният през юли 41-годишен Аспарух И. да бъде приведен в ареста в Габрово по искане на местната районна прокуратура, която води други 2 дела срещу него. Това очаква сочения за "готвач" на дрога мъж, който бе засечен при акция на полицията в Средна кула с 1.2 килограма смес с все още несъвсем изяснен наркотичен състав.
Осъжданият и преди рецидивист поиска да излезе от ареста, тъй като се оплака от влошено здраве, а отделно все още обвинението срещу него не било прецизирано. Причината - чакала се експертизата от Националния институт по криминалистика в София, където подобни изследвания се точели с месеци. Тя трябва да отговори на въпросите какво точно е веществото, което е открито по време на обиска в импровизираната лаборатория. 
Аспарух е обвинен в престъпление, за което минимумът е 5 години лишаване от свобода, а в Габрово са събрани доказателства за два случая, при един от които е шофирал след употреба на наркотици, а при друг - отново за притежание на наркотици, аргументира се прокуратурата и настоя мъжът да остане задържан в килия.
Самият Аспарух посочи, че е арестуван няколко дена след като се бил върнал от чужбина, където работел. Иначе в родината си нямал работно място. 
Съдът прецени, че мястото му е все още в ареста и не го освободи, но мярката може да се обжалва.