Техническа грешка и неясноти в обвинението. Тези две причини станаха повод състав на Русенския окръжен съд да прекрати делото за смъртта на главния енергетик на Корабната и да го върне обратно в ръцете на прокуратурата за прецизиране.
Вижданията на съда обаче могат да бъдат оспорени от страна на прокуратурата, а ако се потвърди, че действително има открити нарушения, докато те бъдат отстранени и делото обратно тръгне в съдебна зала, вероятно ще глътне немалко време.
Сочени за виновни за тежкия инцидент от 4 октомври 2015 година са четирима души - тогавашният оперативен директор на Корабната Райко А., ръководителят на техническата поддръжка в завода Цоньо Ц., управителят на работещата в района фирма Георги Д. и капитанът Неделчо Н.
До смъртоносния резултат се стигнало след нелеп пропуск - заради предпазител, който уж трябвало да бъде изключен, но реално не бил. Стигнало се до обратен ток, образувала се дълга блестяща светкавица, която с жужене минала през тялото на дългогодишния професионалист и го покосила фатално на място. Самият 51-годишен Пламен Георгиев, като изтъкнат професионалист, е ръководел извършваната тогава дежурна профилактика, провел инструктаж на участниците в нея и им разпределил задачите. Вдовицата на покойника вече осъди дружеството на обезщетение от 70 000 лева, а сега предстои да стане ясно дали някой ще понесе и наказателна отговорност.