Русенски поклон пред паметта на великия български  бас Николай Гяуров ще събере почитатели на световно известния оперен солист в зала 1 на Националния дворец на културата на 29 ноември. 
Музиката ще изпълнява оркестърът на Русенската опера под диригентството на Йордан Камджалов. Водещи на грандиозното събитие ще бъдат русенецът Орлин Анастасов, който ще вземе участие и в концерта на басите, и дъщерята на Гяуров Елена. 
На сцената ще излязат прочути съвременни баси, които ще отдадат почит към един от грандовете на класическото изпълнителско изкуство и 90-годишнината от неговото рождение. Оперни арии и вокални партии ще изпълнят светила като Паата Бурчуладзе от Грузия, Робърт Лойд от Великобритания, Роберто Скандюци и Джакомо Престия от Италия, Рафал Сивек от Полша и българите Орлин Анастасов и Димитър Станчев. Почти всички от тях са имали артистичния шанс да работят заедно с Гяуров, да пеят заедно или да почерпят нещо от необятния му талант и майсторство. 
В чест на своя български колега и учител световните баси ще изпълнят най-известните арии от репертоара на Николай Гяуров. Журналистът Найо Тицин ще покаже пътя на славата на певеца с филмов колаж от документални кинокадри от звездните мигове в кариерата му.