Десет млади актьори млади актьори от Казанлъшкия театър "Любомир Кабакчиев" и един малко по-голям от тях режисьор ще покажат в Русе нова версия на една стара пиеса - "Предградие" на хитовия драматург Ерик Богосян. Спектакълът е поставен от Ованес Торосян, за когото това е режисьорско заглавие №16 и вече показва характерни творчески черти и похвати на Торосян, които оформят индивидуалния му стил.
Срещата с русенската публика ще бъде на 21 октомври в Канев център, когато са предвидени две вечерни представления.
Ованес Торосян преработва оригиналната версия на Богосян и я адаптира към съвременната действителност. В това предизвикателство е изцяло подпомогнат от екипа от млади актьори. Повечето от тях са завършили през последните две-три години висши театрални училища.
Защо тази пиеса?
Ето какво обясняват участниците.
"Написана през 90-те години на миналия век, тя все още остава актуална с темите си, които разглежда. С героите си, които са живи и истински. Те са сред нас. Може би ние сме тези герои, но не подозираме. Това е една история за мечтите, за любовта, за ревността и завистта. История за незначимото значимо.
Трагедия, разказана с езика на младите, със средствата на съвременния театър, в който зрителят е свидетел, а не наблюдател. Свидетел, защото историята пряко го интересува и не го занимава с излишни "театрални похвати", а се фокусира върху темата и живите герои по аскетичен начин, без да спестява нищо. Предградията, такива каквито са - това е нашето "Предградие".
"През цялото време на репетициите имахме усещането, че гледаме едновременно скрита камера в задния двор на някой блок, но не ни напускаше и усещането, че се намираме в Театър. Не знам дали ще запомните имената на младите актьори. Сигурен съм обаче, че ще запомните техните физиономии, тяхната страст и ярост, с която живеят на сцената. Тяхното неистово желание да разкъсат дебелата паяжина, която ги е увила като в пашкул и да усетят вкуса на истинския живот. Това не се среща всеки ден на сцената. Елате и ги вижте", казва Ованес Торосян.