Френският министър за Европа заяви, че санкциите на ЕС срещу Турция заради нейната антикюрдска офанзива в Сирия са “на масата”, след като европейските държави не успяха да убедят Съвета за сигурност на ООН да осъди военните удари от Анкара.

"Очевидно са на масата”, каза Амели де Мончалин пред радио Франс, като заяви, че потенциалните репресии заради нахлуването на Турция в североизточна Сирия ще бъдат обсъдени по време на заседание на Европейския съвет следващата седмица.

Турция стартира артилерийски и въздушни удари в сряда срещу Кюрдските части за защита на народа (YPG). Това се случи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изненада съюзниците на Вашингтон в борбата срещу бойците на „Ислямска държава“, като изтегли американските войски по границата със Сирия и Турция.

БГНЕС припомня, че късно снощи Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие относно становище за военната операция на Турция в Сирия на закрито заседание за обсъждане на действията й.

САЩ и Русия наложиха вето на становището на пет европейски членове – Франция, Германия, Белгия, Великобритания и Полша, които осъждат операцията.

Петимата членове на Европейския съвет, които свикаха срещата в четвъртък от 15 страни-членки призоваха Турция в съвместно изявление „да прекрати едностранните военни действия“. Те заявиха, че операцията заплашва прогреса срещу терористичната групировка „Даеш“, въпреки че една от целите на операцията е да изчисти всички останали терористи на групировката от региона.

Руският посланик в ООН Василий Небензия, чиято страна е ключов съюзник на Башар Асад, заяви пред репортери, че всяко изявление на Съвета относно Сирия трябва да се занимава с по-широки въпроси, включително присъствието на чужди сили в страната.

Посланикът на САЩ Кели Крафт каза пред репортери, че президентът Доналд Тръмп “е дал яснота”, че САЩ “по никакъв начин” не одобряват решението на Турция да организира военно нахлуване в североизточна Сирия. Тя каза пред репортери, че президентът е подчертал пред турското правителство, че носи “пълна отговорност” за защитата на кюрдите и религиозните малцинства и за гаранцията, че терористите от Крафт подчерта, че “неспазването на Турция ще доведе до последствия”.