Нобеловата награда за мир за 2019 година се присъжда на премиера на Етиопия Аби Ахмед. Това обяви в Осло Нобеловият комитет.

Премиерът Аби Ахмед сключи мирно споразумение с Еритрея.

Нобеловата награда за мир се присъжда на премиера Аби Ахмед за усилията му да разреши конфликта на страната си с „горчивия си враг Еритрея“.

Аби беше отличен “за усилията си в постигане на мир и международно сътрудничество и по-специално за решителната си инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея”, заяви журито на Нобеловия комитет .

На 9 юли африканските съседи Еритрея и Етиопия обявяват края на войната помежду си от две десетилетия. Развихрилият се мирен процес отваря отново посолства и граници, възстановя телекомуникационни връзки и полети и възобновява търговски връзки. Всичко се случва след като новият премиер на Етиопия Аби Ахмед обявява през юни, че правителството му оттегля претенциите си към спорната гранична територия.

Споразумението също така възстановява дипломатическите връзки между Сомалия и Еритрея на 30 юли. Организацията на обединените нации отменя санкциите срещу Еритрея на 14 ноември.