Четири представления, които са селектирани от проф. Камелия Николова, изгледала над 30 спектакъла, ще бъдат изиграни във второто издание на конкурса за млад режисьор "Слави Шкаров". Жури от авторитетни театроведи ще избере носителя на втората награда измежду четиримата номинирани млади режисьори - Дина Маркова с "Животът е сън", Делян Илиев с "Антигона и хората", Ивайло Ненов с "Три сватби и едно възкресение" и Веселин Петров с "Хляб в джоба". Избраните четири най-добри постановки на режисьори до 35-годишна възраст ще бъдат показани от 11 до 13 октомври, като има и съпътстваща програма. Тя започва днес в 18 часа с прожекция на тв новелата "Конвой" в камерна зала "Слави Шкаров", а входът е безплатен. От 19 ч на Голяма сцена пък ще бъде показан първият спектакъл от селекцията "Животът е сън" по Калдерон на театър ЗОНГ. 
В събота в 11 часа ще бъде представянето на книгата за театралния път на големия български режисьор Слави Шакров "Геният и зануленото време". Нейн автор е младият театрален критик и изследовател Йордан Георгиев, който разказва за таланта на Слави Шкаров. От 17 ч в камерна зала ще бъде изигран вторият спектакъл от селекцията "Хляб в джоба", който е продукция на сливенския драматичен театър "Стефан Киров". Отново в събота, но на Голяма сцена в 19 ч ще бъде представен и третият селектиран спектакъл "Антигона и хората" на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". 
На следващия ден, в неделя, програмата ще започне с неформална среща на хора, познавали и работили с големия творец Слави Шкаров, и ще бъде излъчен специален филм за него с моменти от миналогодишната среща. Срещата ще започне в 16 ч на Голяма сцена, а от 19 ще бъде изигран и четвъртият спектакъл от селекцията "Три сватби и едно възкресение", който е продукция на русенския драматичен театър. Постановката ще приключи в 20:45 ч, когато публиката ще бъде поканена на чаша вино, а в 21 ч ще бъде награждаването и закриването на конкурса. Победителят ще получи плакет и договор за постановка на сцената на русенския театър по негов избор, каза директорът Орлин Дяков. Впрочем на пресконференцията вчера стана ясно, че миналогодишната победителка в конкурса не се е възползвала от наградата си. Тя така и не се е организирала в рамките на една година и е загубила правото да постави спектакъл на русенска сцена. 
Организатори на конкурса са Драматичен театър "Сава Огнянов" Русе, Младежки театър "Николай Бинев", Сдружение АРТЕА, община Русе и фондация "Русе-град на свободния дух".