На уникална находка са попаднали в Русенската опера. Историчката Веселина Антонова, която подрежда архива на музикалния театър, се натъкнала на безценен автограф. Това е подпис на един от най-великите гласове на европейската опера от миналия век - ненадминатото мецосопрано Елена Николай! 
Примата на Миланската скала се е подписала на програмка за свой концерт в Русе на 20 февруари 1956 година заедно с русенския Държавен симфоничен оркестър под диригентството на Константин Илиев. 
Находката е безценна, казва Веселина Антонова. На същото мнение е и басът Пламен Бейков, който адмирира откритието на историчката. Със сигурност автографът на Елена Николай ще бъде сред експонатите в бъдещата изложба, която се планира да съпътства кръгла маса за 70-годишния юбилей на Русенската опера. Както "Утро" писа, музиковедът и дългогодишен драматург на Софийската опера проф.Боянка Арнаудова ще бъде научен ръководител на конференцията за празничната годишнина.
Елена Николай е родена през 1905 г. в панагюрското село Церово като Стоянка Савова. Когато кандидатства в софийската Консерватория, й пишат двойка и я определят като безнадеждно немузикална. На друго мнение са в Миланската консерватория, която тя завършва с отличие, а след това приема псевдонима, с който се прочува по света.