15-16 милиона лева и поне три години време ще са нужни на "Свинекомплекс Голямо Враново", за да се възстанови от загубите вследствие епидемията от африканска чума. Това съобщиха на пресконференция вчера шефовете на комплекса Миленка Димитрова и Вихрен Димитров. В същото време компенсациите от държавата, изчислени по приетата от Българската агенция за безопасност на храните методика, възлизат на едва 7,5 млн. лева и още не са получени. Поради това свинекомплексът най-вероятно ще се присъедини към този в Бръшлен, които вече подадоха иск срещу погрешното според тях изчисляване на обезщетенията.
Причината е, че компенсациите се изчисляват по статистическа стойност на прасетата, която е занижена. Ние искаме обезщетенията да са на база на пазарната цена на унищожените 35 хил. свине, обясни Миленка Димитрова. 
Както "Утро" писа, "Свинекомплекс Голямо Враново" възстанови работата на кланицата и месопреработката, като в момента си доставя месо от незасегнатия от чумата комплекс в Юделник. От 30 септември са отворили врати четирите фирмени магазина в Русе и този в София. Заради кризата обаче изкупните цени на свинското вървят нагоре и от 2,40 лева на кг живо тегло през юли са се покачили до 2,80 лв. в момента. В предишни години свинекомплексът е успявал да задържа цените, тъй като печели основно от продажбата на животни, но сега това перо, доскоро носещо 80% от приходите, вече го няма.
Намалено предлагане на прасета в световен мащаб затруднява свинекомплекса и в намирането на подходящи свине майки, с които да се възстанови броят на отглежданите животни до размера отпреди епидемията. Има огромно търсене от страна на Китай, Русия и други държави и поради това предлаганите оферти не отговаряли на високите стандарти, които са си поставили в Голямо Враново. Комплексът държи на определени породи, известни с вкусното си месо, както и всички животни да са от един доставчик, за да не се смесват генотиповете. До този момент обаче няма оферта, отговаряща на всички условия. По план зареждането трябва да започне през април на 7 партиди по 300 животни през три седмици. И дори в най-оптимистичния вариант, за да се възстанови предишният обем производство, ще са необходими поне три години.
35 000 свине в "Свинекомплекс Голямо Враново" бяха унищожени заради проникналата в комплекса африканска чума. Успешното ограничаване на заразата само до едно помещение не успя да спаси останалите здрави животни, но може би ще стане прецедент за промяна на остарелите евродирективи за борба с епидемията. Поне такива индикации дали членовете на последната комисия от ЕС, дошла да провери как се спира разпространението на вируса.
"След ограничаването на болестта на 26 юли, направихме 1500 проби на другите прасета и нито една не бе положителна. Но въпреки това всички бяха унищожени, тъй като такива са правилата. Експертите от ЕС обаче се съгласиха, че може би е време тези правила да се променят", заяви Вихрен Димитров.